MADR: Fructele și legumele la control!

In această perioadă volumul de legume și fructe din piețe este în creștere ceea ce face ca acțiunile de control cu caracter permanent să se intensifice, este anunțul MADR pentru comercianți. Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale face aceste controale în baza legislației specifice din domeniul comercializării legumelor și fructelor proaspete.

MADR: Peste 2008 operatori economici au fost verificați de la începutul anului

Reprezentanții ministerului spun că de la începutul anului 2023, acțiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de peste 2008 operatori economici de pe toată filiera de comercializare și producători agricoli persoane fizice.

„În timpul acestor acțiuni de control au fost constatate abateri de la prevederile legislației specifice și standardelor de comercializare pentru fructele și legumele proaspete, abateri care s-au soldat cu amenzi contravenționale în valoare totală de 172.550 lei și cu 394 sancțiuni cu avertisment. Principalele neconformități constatate au vizat lipsa mențiunii originii și a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume și fructe proaspete, etichetarea incompletă sau totală a loturilor de legume și fructe ( lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării). Totodată, s-a constatat că unele etichete expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe, aveau menționate o altă țară de proveniență/ o altă origine, decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului și pe documentele fiscale (facturi, avize de însoțire)”, potrivit comunicatului de presă transmis publicației economedia.ro.

Cele mai întâlnite nereguli

- Publicitate -

Potrivit comunicatului MADR, deficiențele de calitate, expunerea legumelor la vânzare fără a corespunde standardelor de comercializare (produse afectate de mucegai, lipsă prospețime și turgescență, cu umezeală externă anormală, deshidratate) au constituit cele mai frecvente nereguli identificate de către echipele de control.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole