18 aprilie 2021 - 17:23

Oficial MADR, despre despăgubirile de secetă: Slabe șanse ca anul acesta să ajungă banii la fermieri

Despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă nu vor ajunge anul acesta în conturile fermierilor! Agricultorii care așteaptă cu nerăbdare banii pentru culturile calamitate vor mai avea de așteptat câteva luni. Într-o conferință de presă susținută în județul Galați, secreatrul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat, a precizat că sunt puține șanse ca acești bani să ajungă la fermieri anul acesta, pentru că există o întreagă procedură care trebuie urmată.

”Așteptăm rectificarea, astfel încât să obținem sumele necesare și pentru culturile de primăvară. Din păcate, județul Galați este primul județ ca număr de fermieri afectați. Avem 13.356 fermieri care au încheiate procese verbale. Sperăm la o rectificare pozitivă, ca să putem să acordăm sumele necesare. Vreau să fiu la fel de deschis și transparent și să le spun fermierilor de acasă că sunt puține șanse ca anul acesta să ajungă banii în cont. De ce? Pentru că există o întreagă procedură care trebuie urmată.

Dacă la culturile de toamnă am avut doar 10 zile, timp în care APIA a fost sufocată pentru a primi cererile, acum, pentru că sunt de trei ori mai mulți beneficiari, sunt aproximativ 81.000 beneficiari la nivel de țară, va trebui să ținem sesiunea de depunere a cererilor cel puțin 20-30 de zile. Astfel, vă dați seama că trezoreria va lucra cel puțin până pe 21 decembrie”, a subliniat George Scarlat.

În ceea ce privește valoarea despăgubirilor, secretarul de stat a precizat că, în acest moment nu se știe exact câți bani vor fi acordați pentru fiecare cultură afectată, însă speranța sa este ca valoarea acestora să fie la același nivel cu despăgubirile oferite pentru culturile de toamnă.

Reamnintim că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat în premieră pentru AGRO TV că valoarea despăgubirilor la culturile de primăvară va fi cam la același nivel cu cele de la culturile de toamnă, în jur de 200 de euro.