20 ianuarie 2022 - 10:44

MADR cere 1,2 miliarde lei pentru despăgubiri! Când se plătesc restanțele către fermieri

Fermierii români afectați de secetă la culturile înființate în toamna anului trecut au primit doar 82% din totalul despăgubirilor promise de Ministerul Agriculturii. Restul banilor urmează să fie plătiți după rectificarea bugetară care va avea loc la mijlocul lunii noiembrie. În acest sens, secretarul de stat MADR, George Scarlat, a anunțat că Ministerul Agriculturii a solicitat o sumă de 1,2 miliarde de lei de la Ministerul de Finanțe, pentru a plăti această diferență, dar și pentru a oferi despăgubiri pentru culturile de primăvară afectate de secetă.

”Seceta pedologică și-a pus amprenta asupra fermierilor și, din păcate, anul 2020 va fi trecut cu negru în calendarul agricol. Județul Galați este județul cu cei mai mulți fermieri afectați de seceta pedologică la culturile de primăvară. Avem un număr de 13.356 de procese verbale pentru o suprafață de 136.000 hectare. Avem proiectul de Ordonanță de Urgență pregătit, așteptăm rectificarea bugetară pe data de 16-15 noimebrie.

O spun public, noi, Ministerul Agriculturii, am solicitat Ministerului de Finanțe o sumă de 1,2 miliarde de lei, pentru a completa schema de ajutor pentru culturile de toamnă, unde mai erau de plătit aproximativ 203 milioane lei, cât și sume pentru culturile de primăvară”, a precizat George Scarlat în cadrul unei conferințe de presă la Galați.

Reamintim cuantumurile la hectar pentru culturile înființate în toamna anului 2019, anunțate în premieră la AGRO TV:

  • Grâu 925 lei/hectar
  • Secară 925 lei/hectar
  • Triticale 805 lei/hectar
  • Orz 912 lei/hectar
  • Orzoaică 951 lei/hectar
  • Ovăz 772 lei/hectar
  • Rapiță 1002 lei/hectar

De asemenea, tot în premieră la AGRO TV, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că pentru culturile de primăvară, cuantumul despăgubirilor va fi tot în jur de 200 euro/hectar.