20 mai 2022 - 07:42

Lupta pentru pesticide! Comisia Europeană vrea să impună condiții DURE României

Noile ținte de mediu ale Uniunii Europene prevăd o transformare a modului în care se face agricultură pe bătrânul continent în următoarele decenii. Una dintre obiectivele pe care Comisia Europeană vrea să le impună în perioada următoare este reducerea cantității de substanțe chimice utilizate în agricultură.

Luna viitoare, Comisia Europeană va prezenta noul regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor, iar potrivit variantelor neoficiale vehiculate până acum la Bruxelles, condițiile impuse fermierilor români par să fie destul de dure.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, europarlamentarul Carmen Avram, membră a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a explicat că fermierii din țara noastră ar putea să fie forțați să reducă semnificativ cantitățile de pesticide pe care le utilizează.

”Există deja, în paralel, două versiuni diferite ale regulamentului privind utilizarea durabilă a pesticidelor. Sunt documente neoficiale, adică nu au fost prezentate. Din câte știu, una dintre variante propune reducerea cu 50% a pesticidelor în fiecare stat în parte, deci dacă intră în vigoare această variantă, și noi va trebui să reducem consumul cu 50%. E o versiune care nu ține cont de specificul fiecărui stat.

A doua versiune este un pic îndulcită, în sensul că procentul e redus la minim 40%, adică statul va trebui să decidă cu cât reduce substanțele chimice, dar oricum nu pot reduce cu mai puțin de 40%. Propunerea va fi prezentată oficial în iunie, dar nu este exclus să se adopte o a treia versiune, pentru că există o nervozitate la nivel de Comisie din cauza presiunilor care se fac la nivel de Consiliu”, a precizat Carmen Avram pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.