Sezonul rece pare o perioada de acalmie, de odihna pentru multi dintre agricultori, insa viticultorii demareaza deja lucrarile de intretinere a plantatiilor de vita de vie.
Cum vinul din productia anului care tocmai se incheie, asteapta nerabdator sa ajunga pe mesele noastre, in podgorii oamenii muncesc incurajati de vremea care inca permite.
„Noi avem hectare intregi, asa ca am inceput deja lucrarile de taiere la vita de vie, astfel incat in primele luni ale anului 2021 sa venim cu legatul, pentru ca in aceasta perioada nu aplicam tratamente. Prima stropite o facem abia in luna martie, cu polisulfura de calciu, dupa care urmeaza cele de rigoare la 14 si la 21 de zile” recomanda Ionut Nicolae Miron, viticultor din Țifești, judetul Vrancea, zona recunoscuta prin potentialul sau vini-viticol.
In obtinerea unei productii frumoase de struguri, concura insa mai multi factori, de la cantitatea de apa acumulata in sol, iar in aceasta perioada se fac verificarile si intretinerea sistemelor de irigatii, pana la temperaturile inregistrate, sau calitatea terenului.
„In ceea ce priveste aprovizionarea solului, in perioada urmatoare, in lunile ianuarie-februarie, facem fertilizarile necesare pe baza de microelemente, fiind necesare undeva intre 250-400 kg ingrasamant la hectar, pe care il vom distribui cu subsolierul pentru a fi incorporat bine in pamant. Inafara de acestea, se mai executa si lucrari manuale iar in primavara, vita de vie trebuie sapata si prasita, dupa care urmeaza ierbicidatul, activitati ca la orice cultura” a spus pentru Agro Tv, Ionut Nicolae Miron.
Realizator: Elena Picu