Pentru cei care au pe lângă locuinţă câţiva butuci de vie sau chiar o vie mai serioasă, apropierea primăverii aduce o serie de preocupări menite să crească randamentul viei şi să contribuie la menţinerea stării de sănătate a plantelor.
Astfel în această perioadă, în februarie, viticultorii, care nu au făcut aceşti paşi în prima lună a anului, îşi procură materialele necesare pentru plantarea viţei de vie: aracii, sârma etc şi îşi pregătesc uneltele pentru lucrările din vie.
Dacă timpul o permite, se face desfundarea terenurlui pentru lucrările de primăvară şi se procură îngrăşămintele chimice pentru vie, după cum spun specialiştii de la grădinamea.ro.
Tot în februarie se face controlul viabilităţilor ochilor în viile roditoare si celelalte lucrari din luna ianuarie care nu s-au făcut. În funcţie de prognoza meteo anunţată oficial, se întocmeste o planificare pentru efectuarea tãiatului (pe soiuri, numãrul de butuci, necesitatea în angajati sezonieri etc.) astfel încât aceastã lucrare sã fie finalizatã într-un termen care ar permite sã se efecteze restul lucrãrilor, inclusiv legatul în uscat, pînã la dezmuguritul viţei de vie;
Viticultorii trebuie să aibă în vedere că, dacã temperatura în timpul iernii a coborît sub 20 grade Celsius, atunci pot fi afectate coardele şi lemnul multianual şi se pot aşteppta la deteriorarea „ochilor” de iarnă.
În ultimele zile din februarie se începe tãiatul viţei de vie, dacă temperaturile depăşesc 5 grade şi se fac ultimele pregătiri pentru martie, o lună extrem de importantă pentru viticultori.