Lovitură pentru fermieri! Ce pregătește Comisia Europeană în legătură cu Ucraina

Calvarul fermierilor continuă! Produsele agricole din Ucraina rămân în continuare fără taxe vamale, informează agenția EFE, citată de AGERPRES.

Comisia Europeană a propus joi prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse, a anunţat executivul comunitar.

Măsura se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Totuși, având în vedere creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, Comisia a inclus în propunerea privind prelungirea suspendării taxelor vamale și un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieţei interne a UE, în caz că acesta este necesar.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean, dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale. Reintroducerea taxelor vamale se va face însă după ce va fi analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

De menționat că, începutul lunii februarie, în Polonia, grupuri de fermieri au blocat la circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de “slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

La rândul său, ministrul român al agriculturii, Petre Daea, a declarat că războiul din Ucraina a transformat România dintr-un exportator net de cereale şi plante oleaginoase un importator net de astfel de produse, lăsând fermierii români „cu magaziile pline şi cu conturile goale”.

În acest context, miniștri agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia au solicitat în Consiliul de Miniştri de la Bruxelles din luna ianuarie un “sprijin imediat”, în aşa fel încât activitatea din agricultură să poată continua.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole