17 octombrie 2021 - 13:21

95.000 de tone de floarea soarelui argentiniană. Premieră negativă pentru România

Prea puțini știu de ce cargoul Epiphania urmează să părăsească portul argentinian Necochea, în jurul datei de 14 martie 2021, cu destinația România. Mulți vorbesc însă de o premieră în ceea ce privește importul de floarea soarelui, în contextul în care se află piața de profil de la Marea Neagră.

Concret, țara noastră, catalogată drept unul dintre producătorii-cheie de floarea soarelui ai blocului comunitar european (UE27), urmează să importe primul său cargou cu semințe de floarea soarelui din Argentina, „după o vară târzie foarte secetoasă, care a decimat recoltele din zona Mării Negre”.

Mai exact, cargoul Epiphania urmează să plece din portul Necochea cu 35.000 tone de floarea soarelui argentiniană, la data de 14 martie 2021, destinația sa fiind țara noastră. Data este încă incertă, în condițiile în care site-urile de specialitate indică faptul că vasul urmează să sosească în Necochea la ora locală 14 a aceleiași zile de 14 martie a.c., după un marș care a debutat în 2 februarie și a avut ca origine China.

„Entitatea care a facilitat achiziția este Amaggi”, scriu cei de la AgriCensus despre floarea soarelui cumpărată de procesatorii autohtoni. Entitatea la care fac referire cei de la sursa citată este, în fapt, o companie braziliană de bunuri tranzacționabile cu sediul în Mato Grosso.

Un alt transport, de această dată de 60.000 de tone, tot cu floarea soarelui de proveniență argentiniană, ar urma să plece către aceeași destinație din România. Astfel, deficitul comercial al țării noastre, în ceea ce privește comerțul recent cu Argentina pe zona florii soarelui, atinge nivelul de 95.000 de tone.

Vremea secetoasă înregistrată în zona Mării Negre, precum și diminuarea suprafețelor însămânțate cu floarea soarelui la noi în țară au dus la diminuarea recoltelor cu 28% de la an la an, până la un total de 2,24 milioane tone, conform datelor USDA, citate de aceeași sursă de presă. Ca atare, exporturile țării s-au contractat cu 37 de procente, de la an la an.

Într-o intervenție telefonică pentru ediția online a Agro TV de miercuri, 10 martie 2021, Cezar Gheorghe, analist senior în cadrul Casei de Trading a Fermierilor (CTFRO), a declarat că, în 2020, țara noastră a reușit să recolteze maximum 2,080 milioane tone de floarea soarelui.

El spune totodată că marii producători de la Marea Neagră au știut să impună taxe protecționiste la exportul de floarea soarelui, în timp ce România, fiind membră UE, a exportat la greu materia primă către state ale aceluiași bloc comunitar.

„Tristețea este Rusia a pus taxă pe floarea soarelui, nu mai puțin de 200 de dolari pe tonă, la export. Ucraina nu rambursează TVA la export la floarea soarelui și mai și încasează o taxă pe ea, tocmai în ideea ca să-și țină produsul în țară, s-o proceseze local și s-o vândă la export, eventual, sub formă de ulei brut. Noi, pentru că suntem în UE, alimentăm cu materie-primă Spania, Franța, 6-ports (porturile din nordul Europei, unde sunt celelalte fabrici de procesare), Turcia, Bulgaria, Ungaria”, a declarat cu amărăciune în glas, analistul CTFRO.

Procesatorii interni de floarea soarelui se bat pe marfa autohtonă

În aceeași ordine de idei, Cezar Gheorghe a mai menționat că procesatorii interni de floarea soarelui „se bat cot la cot” cu exportatorii, astfel încât să păstreze materia primă în țară și să aibă continuitate în furnizarea de ulei brut, dar și procesat, la raft.

„Nu este niciun avantaj pentru fermierul român la exportul de semințe de floarea soarelui. Procesatorii de pe piața internă se bat cot la cot cu exportatorii să mențină floarea soarelui în țară. Am procesatori care, la ora actuală, ar plăti oricât, numai să mai aibă floarea soarelui.

În opinia mea, fabrica trebuie să-și țină brandul pe raft și trebuie să crush-uiască, pentru că are de onorat contracte, fie că de vândut uleiul brut, fie că de vândut uleiul rafinat. (…) Este pentru prima oară când România importă cantități semnificative de floarea soarelui, prima dată când facem noi așa ceva. Atât de gravă a fost situația la floarea soarelui în 2020 și nimeni n-a mișcat un deget să subvenționeze fermierul, astfel încât să rămână floarea soarelui românească în țară”, a continuat Gheorghe.

În ceea ce privește materia primă argentiniană, cei de la AgriCensus spun că prețurile spot la cargourile cu floarea soarelui ating valori de circa 660 dolari tona (FOB).

În contrapartidă, la noi în țară, altele sunt valorile înregistrate la tona de produs.

„Floarea soarelui – recolta veche, preț CPT port Constanța – a depășit 710 dolari pe tonă”, a declarat Cezar Gheorghe, miercuri. Și asta în condițiile în care, doar cu două zile în urmă, la data publicării ultimului raport al CTFRO, se vorbea de prețuri mult mai mici.

„Cotațiile se actualizează zilnic”, se preciza în sinteza raportului citat, transmisă în exclusivitate ediției online a Agro TV. „Așa cum arătam și în numărul anterior, Varna cota cu circa 10-15 USD/tonă în plus față de România săptămână trecută. Azi, portul Constanța cotează la listă 490 USD/tonă, însă 500 USD/tonă este realitatea.”

Cargourile cu plecare din Constanța, Varna sau Burgas au transportat floarea soarelui la un preț FOB de 728 dolari tona, în comparație cu doar 400 de dolari tona, cât se tranzacționa materia primă în aceeași perioadă a anului trecut, scriu experții USDA.

Principalii procesatori de floarea soarelui cu acționariat majoritar românesc sunt Prutul Galați și Ardealul Carei. Ceilalți mari jucători sunt Bunge (conglomerat american), Expur (Sofiproteol Franța) și Transoil (acționariat moldovenesc).

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ).