Fermieri, aveți floarea soarelui? Iată prețurile „foarte mari” oferite la cumpărare

Cererea pentru recolta veche de floarea soarelui este, zilele acestea, „ridicată”, spun analiștii români, iar prețurile sunt „foarte mari” în paritatea FOB. Potrivit celui mai nou raport al Casei de Trading a Fermierilor (CTFRO), transmis în exclusivitate Agro TV, oferta maximă pentru materia primă este de 700 de dolari tona.

„Recolta veche în România este cotată la prețuri foarte mari în paritatea FOB. Cererea este
ridicată la nivelul de 715 dolari/tonă în FOB, în timp ce oferta este la maxim 700 dolari/tonă. La nivelul procesatorilor, se oferă 670 dolari/tonă, însă lichiditatea nu mai este atât de ridicată”, scrie în cea mai recentă analiză a sa, Cezar Gheorghe, consultant senior al CTFRO.

În ceea ce privește recolta nouă de floarea soarelui (new crop), la data raportului, prețul oferit pentru aceasta înregistra cotații variate la noi în țară.

„În timp ce procesatorii interni mențin un ritm constant și coerent, în jurul valorilor de 460-465 dolari/tonă, marfă livrată la unitățile de procesare, exportatorii indică 475 dolari/tonă, însă cresc acest nivel cu 7-10 dolari/tonă pentru anumite loturi”, a adăugat analistul.

El a adăugat că, la ora actuală, există o tendință de supraevaluare a cotațiilor pentru cantități de marfă care nici măcar nu au fost recoltate.

Gheorghe vorbește inclusiv de o „spirală inflaționistă fără lichiditate” care va genera un impact negativ asupra fermierilor.

„Înțelegem pozițiile «short» asumate, dar nu vedem un motiv de supra-preț asupra unei producții care nu s-a însămânțat încă. Această spirală inflaționistă are o latură negativă, care se va reflecta în execuția contractuală viitoare a anumitor loturi. Astfel, vor exista foarte multe situații în care comercianții se vor găsi în situația de a-și vedea loturi neexecutate din acest motiv. Spirala inflaționistă fără lichiditate face rău pieței (…). Este doar o invitație falsă și rezultatul final se va revărsa printr-o factură de penalizări pentru cel ce produce marfa, adică fermierul.

Experiența de 20 de ani ne-a învățat că această tendință de supra-evaluare în termen de preț a unei recolte care nu există fizic pe câmp la această oră nu aduce decât efecte negative. Impulsul fermierului de a vinde este generat de diferențele mari de prețuri între anumiți cumpărători și acest aspect poate genera mari probleme în viitorul apropiat”, a mai menționat Cezar Gheorghe.

Probleme generate de contractarea unei mărfi care nici măcar nu a fost recoltată

„Dacă vom avea probleme din cauza vremii, prețul la nivel regional va urca, iar fermierul va trebui să își execute contractul sau să plătească penalizări foarte mari, din nou.”

„Dacă marfa nu va fi suficientă, vor fi default-uri din nou și, astfel, intrăm în același scenariu.”

„Diferența mai mare plătită astăzi față de norma pieței va genera impulsul intermediarilor de a-și lua poziții «short», adică să vândă în lipsă, bazându-se pe un preț mai mic la recoltare. Din nou, fermierul va primi mult mai puțin pe roadele muncii sale.”

„Dacă piața va plăti mai mult la recoltare, comercianții vor constata că, de fapt, promițând contractual astăzi un preț mai mare, nu au securizat absolut nimic, iar volumele promise de către intermediari și unii fermieri nu vor fi executate așa cum au crezut.”

Potrivit precizărilor din raport, analiștii CTFRO se străduie să dea o notă de maturitate în piața comercială și îndeamnă la prudență și la minimizarea riscului pe cât se poate de mult, atât în cazul fermierilor, cât și în cazul cumpărătorilor.

„În cele mai multe cazuri, goana după un preț și un profit cât mai mare face ca actorii să ignore eventualele probleme mari care pot apărea și pot costa enorm din punct de vedere financiar”, a conchis Cezar Gheorghe.

Deficit de cinci milioane de tone de floarea soarelui

Cu ceva vreme în urmă, CTFRO anunța un minus de cinci milioane de tone de floarea soarelui pe plan regional.

Concret, la vremea respectivă, calculul matematic indica faptul că Ucraina contabiliza un minus 2,7 milioane tone, Rusia, un minus 1,5 milioane tone, iar România, minus 800.000 tone.

În luna noiembrie 2021, analiștii CTFRO previzionau că anul de marketing 2020-2021 urmează să fie unul foarte volatil la nivelul prețurilor pentru șroturile de soia și floarea soarelui, din cauza efectelor pandemiei și a eforturilor Chinei de a-și repopula efectivele de porci după devastarea suferită din cauza pestei porcine.

De altfel, încă din 12 octombrie 2021 se constata că piața florii soarelui „se mișcă în sus” în contextul în care România, Ucraina și Rusia ar avea un deficit de producție de cinci milioane de tone de semințe de floarea soarelui.

„Piața se auto-corectează întotdeauna după principiul cererii și al ofertei, niciun alt factor sau intervenție neputând suplini acești doi indicatori principali”, conchideau analiștii în rapoartele lor din octombrie-noiembrie 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole