Floarea soarelui a atins un nou RECORD la pretul per tona

Floarea soarelui a ajuns la un preț record de comercializare la începutul lunii septembrie, chiar în perioada de recoltare. După o perioadă mai complicată pentru culturile mari, fermierii au parte și de surprize plăcute. Potrivit specialiștilor AgroGo, în ultimele zile s-a înregistrat un preț de 1690 LEI/t (410$/t) la floarea soarelui, în regim CPT Constanța, adică livrat la Constanța.

Spre deosebire de ultimii ani, valoarea producției de floarea soarelui a atins un nou vârf, reușind să întreacă recordul înregistrat la începutul anului 2018 de 1583 de lei tona. Cel mai mic preț din ultimii patru ani, potrivit graficului AgroGo.ro, a fost înregistrat în toamna anului 2018 de 1258 de lei/tona.

Mai jos puteți consulta graficul cu evoluția prețului la floare soarelui înregistrat în ultimii ani.

Potrivit specialiștilor, acest record la prețul producției de floarea soarelui atins chiar în perioada de recoltare este o parte foarte bună, deoarece sfidează tiparele clasice, și anume de preț mai mic în perioada recoltării. Prin urmare, fermierii se pot bucura de acest avantaj, în special cei care nu au spații de stocare sau nu doresc să mai înmagazineze producția, ci să o livreze direct la recoltare. Și anul trecut am avut un preț în creștere, însă creșterea semnificativă a fost după ce s-a încheiat treieratul.

- Publicitate -

De ce avem parte de un preț așa de bun? Explicațiile specialiștilor

Deși mulți dintre fermieri sunt tentați să creadă că cauza constă în seceta pedologică din România, treaba nu stă chiar așa. Potrivit specialiștilor AgroGo, dacă analizăm prețul principalelor produse care sunt în competiție cu floarea soarelui și cu derivatele ei, mai concret uleiul de palmier (palm oil) și soia, putem observa și aici o creștere constantă a prețului în ultimele luni și prețuri mai bune decât în aceeași perioadă a anului trecut (în special la soia).

Prin urmare, prețul florii soarelui nu e dictat doar de vremea din România, ci mai ales de ce se întâmple pe bursele din Chicago (soia) și Kuala Lampur (în cazul uleiului de palmier). Întrucât nu avem nicio bursă relevantă unde să se tranzacționeze floarea soarelui, așa cum este în cazul rapiței, specialiștii vor rămâne cu ochii pe aceste produse conexe (uleiul de palmier și soia) și o elaboreze o analiză mai detaliată în legătură cu ce se întâmplă pe aceste piețe și influențele asupra prețului florii soarelui.

Momentan, nu se văd modificări majore la prețurile futures cu date de livrare mai îndepărtate, la niciunul din aceste produse.

Așadar, avem parte de un sezon cu prețuri ieșite din tipar la floarea soarelui! Acest lucru le va permite fermierilor să-și mai reducă din pierderile cauzate de scăderea producției, din cauza lipsei precipitațiilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole