Locul din România unde pe ulițele satului pot fi văzute care cu boi

Care cu boi într-un cătun buzoian

În aceste timpuri, în care tradiția creșterii animalelor este din ce în ce mai greu de păstrat, iar muncile câmpului, făcute odinioară cu cai și vite, sunt realizate acum cu utilaje din ce în ce mai performate, există un loc în România unde imaginea satului tradițional este păstrată intactă. Este vorba despre satul Izvorani din comuna Tisău, județul Buzău, un loc, cu o frumusețe aparte, unde oriunde vechi cu ochii sunt pomi, livezi, căsuțe mici și bătrânii care poartă pe chipul lor greutățile vieții.

Aflat la mai puțin de o sută de kilometri de municipiul Buzău, cătunul care pare încremenit în timp păstrează vie imaginea României pitorești cu casele din lut și pereți vopsiți cu var, miros de iarbă cosită pajiști de un verde crud și un stil de viață domol.
” Să mergi la pas prin cătunul Izvoranu e o experiență unică ce te poartă într-o atmosferă dintr-un trecut îndepărtat al copilăriei, acolo unde nu exista tehnologie. De la ulițe mici, înguste la o cruce veche, la o fântână cu cumpăna sau un copac secular ce dăinuie în natură sălbatică neatinsă de mâna omului. Acesta e scenariul de aici”, povestește Laura Pascu, pe pagina de Facebook Valea Nișcovului, Buzău.
Aici locuiesc  și frații Victor (74ani) și Aurel Tănase (76 ani), într-o căsuță mică, înconjurată de verdele imens al pădurii. S-au născut în Izvoranu, sunt 9 frați și o soră care s-au răspândit prin Buzău și Târgoviște. În sat au mai rămas cinci dintre ei. Cei doi locuiesc într-o căsuță construită în anii ‘60 și a aparținut unchiului lor. Curtea este umbrită de un tei uriaș care parcă stă de veghe, iar peste tot domnește o liniște deplină. Din când în când se mai aud cântecele păsărilor sau al vreunui cocoș.
Imaginea pitorească a satului Izovorani este completată de Gălbior și For, singurii boi din comună care sunt pregătiți să fie puși la jug.
care cu boi”Gălbior și For au 11 respectiv 10 ani și au fost luați de la Lopătari. Gălbior e mai mare și mai puternic și duce mereu greul, trage mai mult. Aici au și o văcuță ce așteaptă un vițel. Sunt crescuți cu fân și taină. Cei doi frații ne povestesc că după război existau în comună până la 80 de perechi de boi care ajutau la aratul câmpului, la căratul lemnelor din pădure. Femeile rămase văduve, pe timpul războiului primeau câte un pogon de pământ la Stâlpu, iar boii erau esențiali. Până la Buzău erau necesare 5 ore de mers, iar satenii mergeau cu boii să ducă fructe la oraș.  Frații Tănase au avut boi mereu iar astăzi sunt singurii din comună care mai au o astfel de pereche. Se mai duc încă prin sat când e nevoie sa facă treabă pe la cineva”, a povestit Laura Pascu, pe Facebook, Valea Nișcovului Buzău.
Sursă foto: Laura Pascu, pagina facebook Valea Nișcovului. Buzău

 

Autor: Marilena Dinu, jurnalist corespondent Agro Tv

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole