LISTA CELOR MAI REZISTENȚI POMI FRUCTIFERI

Ninsorile de primăvară din aceste zile au venit ca nuca în perete pentru toți cei care au în grădină câțiva pomi fructiferi. 

Orice locuiește la casă își dorește ca în grădină să-și sădească pomi fructiferi care mai târziu să-l scutească de drumurile la piață sau la supermarket. Mulți își doresc producții impresionante și fructe precum cele din supermarket, înșă de cele mai multe ori se întâmplă să trăiască o cruntă dezamăgire.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Se poate întâmpla ca puieții să nu se prindă, sau daca s-au prins, atunci în loc de cais s-ar putea să iasă corcoduș. Nu contează ce pomi fructiferi aveți în grădină. Important este ca poamele să fie sănătoase. Nu mai încercați să plantați piersici sau nectarini în zonele în care sâmburoasele nu dau rod.

Pe lângă boli sau dăunători, pomii fructiferi mai au un dușman de temut. Este vorba despre ninsorile de primăvară, precum cele din această săptămână. Pentru a evita anii neroditori este bine ca în grădina casei să plantați pomi fructiferi din soiurile cele mai rezistente. Se considera ca merii, prunii, ciresii, gutuii si nucii sunt cei mai rezistenti pomi fructiferi.

CUM VĂ PUTEȚI PROTEJA POMII FRUCTIFERI DE ÎNGHEȚ

Dar, cei mai rezistenti pomi fructiferi ii alegi in functie de anumte criterii. Esentiale sunt conditiile de clima pentru ca in functie de aceasta unii pomi fructiferi sunt mai rezitenti decat altii. In ceea ce priveste conditiile de mediu elementele care conteaza sunt temeperatura medie multianuala, calitatea solului si umiditatea.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

In ceea ce priveste temperatura multianuala acesta este factorul de mediu cu cea mai mare importanta. Pomii fructiferi care rezista cel mai bine la frig sunt marul si prunul, dupa care urmeaza ciresul si caisul. Temperatura influenteaza atat inflorirea cat si rezistenta fructelor tinere. Temperaturile negative in primavara compromit florile si implicit productia de fructe. In ceea ce priveste fructele tinere acestea sunt foarte sensibile la inghet, chiar daca temperaturile scad foarte putin sub zero, in cazul tuturor pomilor fructiferi. Chiar si asa soiurile altorite de meri si pruni sunt cele mai tolerante cu variatiile de temperatura si implicit fac parte dintre cei mai rezistenti pomi fructiferi.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Solul si calitatea acestuia este alaturi de temperatura esential atunci cand alegi cei mai rezistenti pomi fructiferi. Solurile cu textura mijlocie, adica nici prea argiloase, nici prea nisipoase sunt cele care cresc in mare masura rezistenta pomilor fructiferi.

Solul este cel care influenteaza decisiv mentinerea umiditatii in sol, dar si temperatura solului. Solul afanat se incalzeste si se raceste mai usor, in timp ce solurile dense pastreaza o temeperatura constanta. Toate aceste detalii cresc sau scad rezistenta pomilor fructiferi, iar atunci cand alegi tipul si soiul pomului fructifer aceste detalii sunt esentiale. In plus, trebuie sa stii, chiar daca alegi cei mai rezistenti pomi fructiferi, ca in zonele secetoase sunt mai bune solurile grele, caci retin mai multa apa, iar in zonele umede ideale sunt solurile usoare, care se incalzesc usor.

FRIGUL SCUMPEȘTE FRUCTELE ȘI LEGUMELE

Cei mai rezistenti pomi fructiferi adaptabili la tipul de sol sunt caisul, piersicul, parul si ciresul pentru zonele umedie si prunul, marul si visinul, pentru zonele uscate.

Umiditatea este esentiala pentru pomii fructiferi. Pomii cresc si rodesc bine daca solul are 75-85%  umiditate iar aerului 65-80%. Radacinile pomilor fructiferi respira iar un sol imbibat cu apa ii omoara. Cei mai rezistenti pomi fructiferi raportat la aportul de apa din sol si la umiditatea din aer sunt: gutuiul, prunul si marul.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult