SE ANUNȚĂ TEMPERATURI NEGATIVE. CUM VĂ PUTEȚI PROTEJA POMII FRUCTIFERI DE ÎNGHEȚ

Luna aprilie este una dintre cele mai dificile pentru pomicultorii din intreaga tara.

In aceasta perioada, temperaturile au crescut si au declansat inflorirea pomilor fructiferi. Acest lucru nu este tocmai imbucurator din cauza faptului ca inca mai pot aparea zile cu temperaturi negative. Pentru aceasta saptamana, ANM a anuntat vreme rece in mai multe regiuni, ceea ce poate pune în pericol florile pomilor. Exista insa metode prin care dezastrul din livada poate fi evitat.

Dintre metodele care pot fi aplicate imediat dacă pomii au înflorit și există risc de temperaturi sub zero cele mai rapide și eficiente sunt metoda fumigaţiei, încălzirea efectivă a aerului din livadă, ventilarea aerului şi mărirea umidităţii aerului.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ! PESTE 4.000.000 DE OAMENI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Fumigaţia constă în formarea unui ecran protector de fum care duce la menținerea unor temperaturi la limită înghețului, prin micşorarea radiaţiei nocturne. Este eficient fumul alb, dar efectul este limitat și poate dura maximum 4-7 ore. Se folosesc substanţe care să produc fum alb, precum paie umezite, talaş, ramuri tăiate, rumeguş și petrol. Materialele se pun în cazane, printre copaci și se supraveghează. Eficenta fumigației este maximă numai dacă nu bate vântul și este cu adevărat utilă dacă temperaturile scad cu 2-4 grade sub limita de rezistență a pomilor în floare.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI
Mai eficientă este încălzirea aerului din livadă care se poate realiza cu ajutorul unor sobe cu lemn, petrol, motorină sau chiar și curent electric. Trebuie stabilit ce capacitate a încălzi are fiecare sobă, iar sobele trebuie amplasate din loc în loc. În funcție de capacitatea acestora sau de combustibilul folosit și de puterea calorică a acestui, o sobă poate să ridice temperatura cu câteva grade pe o suprafață de 30-50 de mp.

Florile pomilor fructiferi pot fi protejate de îngheț și printr-o corectă irigație, aplicarea de substanțe inhibitoare, în scopul limitării creşterii și întârzierea declansării vegetaţie pentru evitarea brumelor târzi. O bună metod, mai als în cazul pomilor din grădini, sau a livezilor mici este tăiera târzie a pomilor care sporeşte rezistenţa la frig şi explozia mugurilor.

Mai trebuie spus că o cale prin care florile pomilor fructiferi pot fi protejate sunt îngrăşămintele cu fosfor şi potasiu care acționează prin creșterea rezistenței la îngheț și întârzierea vegetației.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. va rog exemple de
    aplicarea de substanțe inhibitoare, în scopul limitării creşterii și întârzierea declansării vegetaţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole