11 August 2022 - 01:39

Lider al fermierilor: ”Domnul ministru Oros nu ne mai reprezintă”

Fermierii români au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, pentru a le cere guvernanților să-și țină promisiunile referitoare la despăgubirile pentru secetă. Agricultorii au plecat spre casă, însă, la fel de dezamăgiți cum au venit, pentru că nu au primit niciun răspuns concret, mai ales ținând cont de faptul că atât ministrul agriculturii, cât și premierul României, erau plecați într-o vizită la Dăbuleni, unde au plantat pomi alături de Președintele României.

Mulți dintre cei prezenți la protest s-au simțit sfidați de această atitudine a oficialilor, lucru pe care l-a evidențiat și Emil Bălteanu, președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice județul Iași și organizator al protestului, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Într-o zi în care a fost un protest anunțat, cei care ar fi trebuit să vină și să ne întrebe de ce am venit acolo au lipsit cu desăvârșire. N-aș vrea să-i spun aroganță, vreau să o numesc doar o scăpare și așa să rămână. Dacă noi am venit pe baza unei legi, care se numește legea dialogului social, fiind exclusiv antreprenori, patroni, oameni care aduc bani la bugetul statului, de ce n-am avut în fața noastră o mână întinsă și o minte deschisă, căreia să ne adresăm în mod efectiv și de la care să primi un răspuns bărbătesc?

Fermierul nu este artist de circ sau cântăreț de muzică ușoară, și nu spun asta ca să supăr pe cineva. Noi suntem învățați să muncim de dimineața până seara, să suferim atunci când plouă prea mult sau când este prea mult ger, atunci când bate gheața și atâtea alte evenimente care ne marchează viața. (…) Am fost stupefiat să citesc că a trecut de curând prin Parlament, în mod tacit, o lege care absolvă niște bănci de niște datorii către stat, suma fiind în jur de 80 de milioane euro. Acești bani stau mai bine acolo și produc mai mult acolo decât în conturile celor care acum sunt în prag de disperare?”, a precizat Emil Bălteanu pentru AGRO TV.

Liderul fermierilor a mai subliniat că, în cazul soluțiile din partea guvernanților nu vor veni nici după acest protest, fermierii nu exclud posibilitatea să iasă la proteste cu tractoarele și utilajele și să blocheze drumurile.

”Așa cum s-a spus acolo în Piață, n-am vrea să se întâmple, dar este foarte posibil ca această disperare să ne aducă în situația în care să ieșim cu utilajele și să arătăm că și noi putem să dialogăm fără a vorbi”, a mai spus Bălteanu.

Singurul reprezentant politic al puterii care s-a întâlnit după proteste cu reprezentanții fermierilor este președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat. Potrivit acestuia, însă, din semnalele pe care le are din partea premierului Cîțu, este puțin probabil ca o soluție concretă pentru fermieri să apară înainte de rectificarea bugetară care va avea loc în a doua jumătate a anului.

Fermierii vor, însă, să audă un răspuns clar și răspicat direct de la prim-ministrul Florin Cîțu pe acest subiect, și spun că problema îl depășește pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, care nu îi mai reprezintă.

”Domnul Scarlat este reprezentant al Parlamentului. Noi ne adresăm acum premierului, reprezentant al executivului. Să iasă domnul prim-ministru și să o spună el, cu subiect și predicat. Ceea ce se întâmplă acum excede ministrul agriculturii, omul pe care fermierii îl considerau reprezentantul lor în Guvern. Or domnul Oros se pare că nu ne mai reprezintă, pentru că dacă ne reprezenta, venea acolo, la noi, în Piață. Știa că nu am venit cu furci și cu topoare, și că am venit să prezentăm nu numai revendicările, ci și soluțiile”, a mai precizat Emil Bălteanu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole