23 octombrie 2021 - 11:49

Liber la neonicotinoide în mai multe state europene! Urmează România?

Substanțele neonicotinoide au reprezentat un subiect de controverse și dezbateri aprinse în ultimii ani. Dacă fermierii din sectorul vegetal susțin că acestea sunt indispensabile pentru a-i ajuta să combată dăunătorii cu care se confruntă, apicultorii spun că aceste tratamente afectează populațiile de albine. În acest sens, politicile europene din ultimii ani au dus la o diminuare a utilizării neonicotinoidelor în toate țările din blocul comunitar, însă se pare că unele state revin asupra deciziei.

Atât Belgia, cât și Franța, au decis să reintroducă unele pesticide din această categorie și implementează legi în acest sens. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de către Ovidiu Ghinea împreună cu invitații săi. Unul dintre aceștia a fost chiar Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, responsabil de problema neonicotinoidelor timp de 7 ani.

”Sunt 7 ani de zile în care eu am semnat tot ce a fost cu neonicotinoidele și mă înjurau toți apicultorii. Anul acesta n-au mai folosit, pentru că nu s-a mai dat derogare. Totuși, n-a fost nicio revoluție, n-au crescut populațiile de albine, ceea ce înseamnă că a fost doar o chestiune bine controlată, bine dirijată.

După 7 ani de muncă, au venit cei care au venit după mine și au interzis neonicotinoidele la floarea soarelui și rapiță fără să aibă un document foarte clar. Ce fac acum statele europene dezvoltate, cu capul pe umeri? Dau legi care spun că timp de 3 ani de zile de aici încolo, vor folosi aceste substanțe pentru tratamente la sămânță. De exemplu Franța, Germania, Belgia. Deci am avut dreptate când am dat acele derogări, pentru că asta fac acum și statele importante. Iar noi renunțăm, fără să avem argumente solide și fără să avem o alternativă. Care e alternativa? Preț de cost mai mare, producții mai mici, costuri mai mari”, a precizat Daniel Botănoiu pentru AGRO TV.