Fermierii cer o nouă derogare la NEONICOTINOIDE! Documentele au fost depuse la MADR

Substanțele neonicotinoide au generat numeroase controverse în ultimii ani, fiind subiectul unor dezbateri aprinse între fermierii din sectorul vegetal și apicultori. În timp ce cei din urmă acuză că aceste produse sunt toxice și pun în pericol viața albinelor, fermierii susțin că neonicotinoidele sunt sigure, ba chiar necesare pentru sănătatea culturilor agricole.

În urmă cu puțin timp, chiar în direct la AGRO TV, președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Vasile Iosif, atrăgea atenția asupra faptului că nu mai puțin de un milion de hectare semănate cu porumb ar putea să dispară dacă nu aplicăm aceste tratamente. Subiectul a fost reluat și în ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, unde fermierul Ștefan Moraru a anunțat că Alianța pentru Agricultură și Cooperare a depus la Ministerul Agriculturii documentele necesare pentru a obține o nouă derogare.

”Un lucru care să ne aducă un pic de speranță este faptul că Alianța pentru Agricultură și Cooperare a depus documentele la Ministerul Agriculturii pentru a primi și anul acesta derogare pentru neonicotinoide. S-au făcut toate diligențele ca să primim această derogare pentru porumb și floarea soarelui, dar din ce am discutat cu colegii mei, ar fi un demers și din partea celor de la sfecla de zahăr ca să primească această derogare”, a precizat Ștefan Moraru pentru AGRO TV.

Reamintim că în urmă cu o lună de zile, ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunța că, atât timp cât Comisia Europeană va permite, instituția pe care o conduce le va permite fermierilor să folosească substanțele neonicotinoide pentru sfeclă și porumb.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole