18 ianuarie 2022 - 05:37

Legumicultorii romani ameninta cu PROTESTE! Mesaj pentru MADR: ”Sa le fie rusine!”

Legumicultorii români, beneficiari ai programului Tomata, amenință cu proteste! Aceștia se plâng de scăderea cuantumului alocat la hectar, care va fi anul acesta la 75% din valoarea de 3.000 de euro, datorată numărului mare de legumicultori înscriși să primească ajutorul de la stat. 

Fermierii se plâng că într-un an și așa dificil, în care sectorul agricol este greu încercat atât de secetă, cât și de pandemia de coronavirus, alocarea sumei întregi de 3.000 de euro pentru beneficiarii programului Tomata ar fi fost una vitală. Legumicultorii acuză conducerea defectuoasă a Ministerului Agriculturii și spun că, dacă lucrurile nu vor fi îndreptate, vor organiza și acțiuni de protest pentru a-și manifesta nemulțumirile.

”Din păcate, anul acesta avem mai mulți beneficiari ai Programului Tomata pe ciclul I și asta și din bâlba guvernanților, care ne-au spus că va fi doar ciclul II, nu va fi și ciclul II, iar suma este mult diminuată. Toți fermierii legumicultori s-au bazat pe această sumă și nu vom renunța la această sumă.

Nu vă ascund că, după ce vom consulta și toate organizațiile noastre și toți fermierii, s-ar putea să avem chiar și o acțiune de protest în acest sens, pentru că, așa cum ne-au anunțat guvernanții, acest an este ultimul pe programul Tomata, iar cei care am mizat pe această legumă știam că vom primi 3.000 de euro. Din păcate, acest ministrul al agriculturii la această dată nu este interesat de legumicultură, legumicultura este în pandemie. Ori nu se dorește, ori este incompetență. Cea mai slabă conducere a Ministerului de 30 de ani de zile, care din păcate ne-a dus cu zăhărelul și cu preșul, ne-a păcălit, iar legumicultura pare că este cenușăreasa agriculturii. Nu renunțăm la suma de 3.000 de euro și spunem așa: să le fie rușine!”, a declarat fermierul Ion Păunel pentru PTV Oltenia

Reamintim că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat această scădere a cuantumului pentru programul Tomata, subliniind faptul că acesta a fost regulamentul încă de la anunțarea lui. De asemenea, șeful MADR i-a asigurat pe fermieri că vor exista o sumă alocată și pentru ciclul II de producție.