20 aprilie 2021 - 23:19

Legumicultor: ”Vom intra în faliment! Nu știm dacă vom mai înființa culturi la primăvară”

Decizia Guvernului de a închide piețele aflate în spații acoperite începând de luni, 9 noiembrie 2020, este picătura care a umplut paharul problemelor pentru mulți dintre legumicultorii români. După ce au trecut deja printr-un an greu, cu producții reduse la jumătate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, producătorii se vă acum în imposibilitatea de a-și vinde produsele.

Echipa AGRO TV a luat legătura cu mai mulți legumicultori din țară pentru a afla cum se descurcă în aceste momente grele. Unul dintre ei este Claudiu Breazu, legumicultor din comuna Glodeanu Sărat, județul Buzău. Acesta ne-a mărturisit că mulți legumicultori se află la un pas de faliment și nu știu dacă vor mai înființa culturi în anul care vine.

”Este o decizie greșită. În primul rând, am spus și o voi spune mereu, în piețe nu contează dacă vând producătorii sau intermediarii, 80% din marfa românească se vinde în piețe și oboare. Doar restul de 20% ajunge în supermarket. Oprind comercializarea în piețele agroalimentare și oboare va fi un impediment foarte mare asupra noastră. Vom intra în faliment toți, nu vom mai avea unde vinde. Nu știm dacă vom mai înființa culturi la primăvară, fiindcă este sfârșit de sezon și nu am recuperat nici banii pe care trebuia să îi recuperăm anul acesta. 

Avem producții la jumătate față de acum un an, iar acum un an nu a fost o producție bună. Colac peste pupăză, acum ne mai închid și piețele. Va fi un impact foarte mare și nu vom avea vânzări deloc, pentru că nu avem unde să vindem marfa.

Fac apel către toți cetățenii acestei țări să cumpere legume proaspete de la noi. Unii dintre noi avem zero reziduuri în ele. În ferma mea avem producții fără pesticide, combatere biologică, ca multe alte ferme din țară. Avem produse de calitate pe care așteptăm să le cumpete cu cel mai mare drag, să sprijine producătorii autohtoni, deoarece fără sprijinul acestor oameni nu vom mai supraviețui, vom muri de tot”, a precizat Claudiu Breazu, legumicultor din județul Buzău, pentru AGRO TV.