20 mai 2022 - 07:58

Legea privind practicile comerciale neloiale stârnește nemulțumiri

Adoptată luni în Parlament, legea privind practicile comerciale neloiale stârnește deja mari nemulțumiri.

Reprezentanții Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) avertizează că legea, în forma aprobată de Parlamentul României, va avea repercusiuni şi va genera dezechilibre pe piaţă, informează AGERPRES.

„Cu modificările aduse în Parlament, proiectul ar putea avea impact asupra românilor prin posibile creşteri de preţuri, chiar penurie de produse sau o calitate mai slabă a acestora, întrucât instituie bariere de acces pe piaţă a micilor producători locali”, susţin reprezentanţii AHK România, într-un comunicat de presă transmis chiar înainte de votul final din Camera Deputaților.

Potrivit AHK România, proiectul legislativ aprobat în Parlament ia în considerare doar o parte din întregul ansamblu economic la care participă fermieri, procesatori, producători, retaileri şi consumatori deopotrivă.

„Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) atrage atenţia asupra riscului adoptării proiectului de lege PL-x nr. 178/2022, privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, în forma aprobată de Parlamentul României, deoarece aceasta se îndepărtează atât de forma Directivei Europene, cât şi de scopul cu care a fost iniţiată, şi anume de a proteja micii producători locali de la nivelul Uniunii Europene”, se menţionează în comunicat.

AHK România consideră că, deși Parlamentul României a avut în dezbatere un proiect de transpunere a directivei timp de doi ani, perioadă suficientă în care proiectul ar fi putut fi îmbunătăţit şi adaptat realităţilor economice ale României, în forma actuală, actul normativ privind practicile comerciale neloiale este departe de a putea susţine cu adevărat grupurile pe care trebuie să le protejeze (consumatorii finali şi producătorii locali).

„Analizând forma actuală a proiectului, observăm cu îngrijorare că dezbaterile organizate în Comisiile Parlamentului nu reflectă aportul părţilor, ci au condus la un proiect care poate crea dezechilibre pe piaţă, în loc să le corecteze. Apreciem că românilor li se va limita accesul la o diversitate a produselor româneşti în magazine, în special produse competitive din perspectiva preţului şi a calităţii, iar producătorii români vor avea de pierdut în faţa celor străini din cauza limitării opţiunilor de negociere între părţile implicate în actul comercial impuse de acest proiect de lege. Considerăm că forma actuală, aşa cum a fost aprobată de Comisiile de raport din Camera Deputaţilor, va avea repercusiuni serioase asupra realităţilor economice din România”, au declarat experţii AHK România.

În documentul înaintat de reprezentanţii investitorilor germani în România se atrage atenţia că un act normativ nu trebuie să permită crearea unor mecanisme discreţionare, nejustificate, neloiale, care să afecteze sau să modifice modalităţile de lucru dintre furnizori şi retaileri, iar oferta de pe piaţa liberă trebuie să fie guvernată de cererea consumatorului, nu de prevederi legale lacunare sau discreţionare.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre, susținând activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi fiind totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.