5 august 2021 - 07:37

Legea care va BULVERSA industria alimentara, adoptata! Continutul de acizi grasi trans LIMITAT in Romania

Legea inițiată de USR pentru alimente sănătoase şi reducerea bolilor cardiovasculare a fost votată! Conținutul de acizi grasi trans din produsele alimentare destinate consumului uman va fi limitat. Legea a fost adoptată în Camera Deputaţilor marți, 28 iulie 2020, în calitate de Cameră decizională, după iniţiativa legislativă a senatorului USR Adrian Wiener, scrie Agerpres. Aflată de mai bine de trei ani în procedură parlamentară, legea, odată promulgată, creează premisele pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare şi pentru îmbunătăţirea nivelului de sănătate a românilor.

Un consum mai mare de grăsimi trans are un dublu efect negativ asupra nivelului de colesterol, determina creșterea colesterolului “rău” LDL și scăderea colesterolului “bun” HDL, ceea ce duce la un risc crescut de boli cardiovasculare. Printre alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi trans se regăsesc: prăjituri, produse de patiserie, biscuiți, margarina, alimente prăjite, produse procesate fabricate cu uleiuri parțial hidrogenate, margarină.

„Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas uriaş spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere. Legea a stat blocată peste 3 ani de zile în sertarele comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, la comanda reprezentanţilor industriei alimentare şi în dispreţ faţă de interesul public”, a declarat senatorul USR Adrian Wiener.

Legea va intra în vigoare la 1 aprilie 2021. Aceasta reglementează conţinutul de acizi grasi trans (AGT) în produsele alimentare destinate consumului uman, în sensul că operatorii economici din sectorul alimentar vor avea obligaţia de a introduce pe piaţă produse cu maximum 2 g AGT la 100 g de grăsime din conţinut care trebuie indicat corect pe eticheta produsului alimentar. Restricţia se va aplica şi produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre UE.

Vor fi efectuate CONTROALE periodic

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii vor efectua periodic controale pentru produsele reglementate de lege.

În cazul constatării neîndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, produsele alimentare neconforme vor fi retrase din circuitul consumului uman.

Iniţiativa legislativă a fost depusă de senatorul USR Adrian Wiener în martie 2017 şi a fost adoptată de Senat în octombrie 2017, de atunci fiind blocată în Camera Deputaţilor. Între timp, în aprilie 2019, UE a adoptat o serie de reglementări identice cu măsurile incluse în proiectul USR.

RISCUL MAJOR al acizilor grași trans-nesaturați

Aportul caloric zilnic mai mare de 2% provenit din acizi graşi trans-nesaturaţi creşte riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient. De asemenea, acizii graşi trans-nesaturaţi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii şi boală Alzheimer.

În 2010 se considera că doar acizii graşi trans-nesaturaţi sunt responsabili de 50.000 de decese anual în Europa. IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation), institut independent de măsurători în sănătate, estimează că pe locul 1 ca pondere a factorilor de risc pentru deces şi dizabilitate în România se află riscul alimentar.

Prin acizi grasi trans se înţeleg acizii grași cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare.