După ce a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR), legea arendei trebuie să reia, de la capăt, procesul legislativ. În acest sens, se pare că parlamentarii sunt determinați să rezolve rapid problema, iar o inițiativă în acest sens a fost deja depusă în Parlament.
Având în vedere că neconstituționalitatea legii era legată de un detaliu de procedură, parlamentarii spun că termenul minim de 7 ani pentru contractele de arendă va fi păstrat.
”Legea a fost declarată neconstituțională iar noi trebuie să luăm doar act. Îmi cer scuze față de fermieri că a fost declarată nu pe fondul ei, ci din punct de vedere al faptului că inițiatorii au făcut o lege ordinară pentru a modifica o lege organică, așa cum este Codul Civil și pe acest considerent a fost declarată neconstituțională.
Am avut discuții cu președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, domnul Chesnoiu, astăzi a fost depusă și înregistrată o nouă inițiativă pe varianta de minim 7 ani. Să sperăm că, în procedură de urgență, vom reuși să adoptăm acest act normativ. Îmi doresc ca avizul Consiliului Legislativ să fie unul favorabil și sperăm că nu mai avem nicio opreliște și poate reușim în această sesiune parlamentară să trimitem la promulgat o modificare care să vină în sprijinul fermierilor”, a precizat George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, pentru AGRO TV.
Legea sa fie clara la cultura mare sa fie contract anual ,fermierii sa plătescă impozitul pe acel teren la primărie, iar nivelul arendei sa fie cât nivelul subvenției.
Bună,eu sunt de acord cu propunerea d-lui Aiurel ca fermierii să plătească impozitul pe pămînt la primărie,dar nu sunt de acord cu plata arendei cît este subventia ptr că arendasii se fălesc in paralel cu subvențiile primite,eu as fi de acord ca,contractul să fie anual dar cuarenda de 50%,adică jumătate arendașul și jumătate proprietarul de teren.
Buna ziua!Arenda este ceea ce este prevazut intr-un contract pe perioada convenita de ambele parti respectiv nivelul arendei convenit.Cum poate arendasul sa ia 50% din arenda care trebuieste sa ti-o inmaneze?Nu este anormal?Nivelul arendei poate fi mai mare decat nivelul subventiei.Sunt contracte de arenda si cu 2000 lei/ha.In privinta perioadei pot fi pareri pro si contra,e de discutat avand in vedere planul de investitii al unui fermier pe o perioada mai indelungata si de tehnologia aplicata.
Un abuz grosolan , încalcă dreptul la proprietatea privata!