Oficial: Legea arendei trebuie refăcută! De ce a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a dat azi verdictul în ceea ce privește legea arendei! CCR a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis, dar și cea a formațiunilor USR și Forța Dreptei, cu privire la modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei.

Deși plângerile formulate de cei 51 de deputați, precum și de Președintele României, erau în principal legate de încălcarea dreptului la proprietate, legea nu a fost declarată neconstituțională din acest motiv. Potrivit comunicatului emis de CCR, neconstituționalitatea legii este legată de modul în care actul normativ a fost adoptat, și nu de prevederile acestuia.

Practic, prin conținutul normativ al legii, aceasta este o lege organică, însă a fost adoptată ca lege ordinară, explică CCR.

”Cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 51 de deputați, aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și deputați neafiliați din Camera Deputaților, precum și de către Președintele României şi a constatat că Legea pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil este neconstituțională, în ansamblul său.

În esență, Curtea a reținut că, prin conținutul normativ al legii, aceasta este o lege organică, dar a fost adoptată ca lege ordinară, ceea ce contravine dispozițiilor art.73 alin.(3) lit.m) și ale art.76 alin.(1) prin raportare la art.147 alin.(4) din Constituție”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Având în vedere că legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei, procedura legislativă nu poate fi reluată. Astfel, este nevoie de inițierea unui nou act normativ care să parcurgă toate procedurile parlamentare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Contractul sa fie făcut anual iar nivelul arendei sa fie cât nivelul subvenției ,impozitul la primărie sa fie plătit de fermier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole