17 octombrie 2021 - 12:58

Laurențiu Baciu: ”Ministrul Agriculturii să-și găsească alt loc de muncă, dacă pe acesta nu-l pricepe”

Fermierii români sunt revoltați, după ce ministrul agriculturii nu și-a ținut promisiunea de a acorda despăgubiri pentru culturile de primăvară afectate de secetă. Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, fermierul Laurențiu Baciu a venit cu câteva remarci importante legate de această situație critică din agricultura românească.

Fermierul din Bacău spune că era convins că despăgubirile promise nu vor fi plătite către fermieri, mai ales în contextul în care aceștia nu au primit sumele complete nici pentru culturile de toamnă, dar nici pentru motorina utilizată în trimestrele III și IV ale anului trecut.

”Oare cei care sunt în drept și care ar trebui să se ocupe de acest sector economic pot înțelege ce spun niște profesioniști. În fiecare seară mă uit la emisiunile dumneavoastră și văd că aduceți oameni de cea mai bună calitate, dar nimeni nu-i bagă în seamă și nu-i înțelege. (…) Noi încă nu am primit cam jumătate din valoarea calamităților promise, ceea ce ar însemna acciza la motorină pe trimestrele III și IV. Nici despăgubirile pentru culturile de toamnă, care însemnau cam 20% din cheltuieli, nu le-am primit complet.

Eram sigur de această minciună și că nu se va primi niciun ban, atât timp cât nu am văzut nicio schiță a bugetului, buget pe care îl întocmește Ministerul Agriculturii. Ceea ce i se aprobă e total altceva, dar măcar să fi văzut această intenție de la ministrul agriculturii”, a subliniat Laurențiu Baciu.

Fostul lider LAPAR nu are încredere nici în Agro IMM Invest, program care ar urma să vină în sprijinul fermierilor afectați de secetă și de pandemie.

”Se vin cu promisiuni de genul Agro IMM Invest. Orice bancă îți dă bani dacă tu ai bani. Ce bancă o să le dea bani acestor fermieri care sunt pe minus? Este încă o gogoașă aruncată de Ministerul Agriculturii pentru a ne amăgi în continuare. (…) Mult mai cinstit și mai corect era să ne spună de la început, pentru că așa măcar erau puși oamenii în situația de a găsi alte soluții”, a precizat Laurențiu Baciu.

Potrivit fermierului băcăuan, asociațiile de fermieri trebuiau să facă presiuni mult mai mari și mult mai devreme asupra decidenților pentru a se asigura că vor primi despăgubirile, la fel cum s-a întâmplat în 2015. În viziunea lui Laurențiu Baciu, singura soluție în momentul de față este ieșirea în stradă.

”În 2015, într-o situație în care calamitarea a fost numai la culturile de primăvară și a fost numai o parte din țară, la demersurile pe care le-am făcut începând cu luna iulie, am reușit în octombrie, la o întâlnire de 10 minute cu premierul Ponta, să obțin 200 de milioane. Demersurile asociațiilor trebuiau făcute undeva din luna august, când soarta culturilor era clară, nu mai aveai la ce să mai speri. (…) După ce s-a votat bugetul, să fim sănătoși… Trebuiau făcute presiuni asupra celor care decid.

Cred că angajamentul asociațiilor ar trebui să fie altul. Să nu se mai îmbete cu apă rece și cu strângeri de mâini, ci să treacă serios la acțiune. Dacă mă întrebați pe mine, singura soluție este ieșirea în stradă. Eu în 7 ani de zile am ieșit de trei ori și de fiecare dată am obținut ceva. (…) Îmi pare rău să o spun, dar dacă nici ministrul agriculturii nu înțelege situația, să-și găsească alt loc de muncă, dacă pe acesta nu-l pricepe. Cred că mai bine ne-am descurca dacă nu ne-ar minți”, a mai subliniat Laurențiu Baciu.

  1. Dl Ministru este alaturi Langa fermierii Romani,parerea Mea de medic,ar trebui sa l lasă m sa și facă treaba!

Comments are closed.