19 octombrie 2021 - 23:42

Izolați pentru a treia oră în câteva săptămâni. Primarul nu are bani de reparații

Localnicii din trei sate din județul Buzău sunt izolați pentru a treia oră în mai puțin de două luni. În ciuda situației disperate în care se află zeci de gospodari din comuna Lopătari, Guvernul întârzie alocarea sumelor necesare reparațiilor, iar primarul spune că nu dispune de fonduri pentru astfel de lucrări de anvergură. Din bugetul local se pot face doar cârpeli.

Sătenii din Săreni, Chirani și Vârteju sunt din nou izolați. Este pentru a treia oră în doar câteva săptămâni, primele inundații producându-se la începutul lunii decembrie. De atunci, la fiecare ploaie abundentă, drumul pe tuburi din pârâul Slănic pe care se făcea legătura auto cu cele trei sate s-a rupt. Autoritățile locale au cârpit și au reluat accesul auto de fiecare dată, la câteva zile după ploi, când apele s-au retras, însă la primele precipitații abundente situația arată la fel.

Ploile de zilele trecute au rupt din nou drumul, dar de data aceasta au rupt și punțile pietonale astfel că nici măcar accesul pietonal nu mai este posibil. Cu alte cuvinte, situația este din ce în ce mai gravă și din păcate nu se poate face nimic.

”Este fix aceeași situație ca acum câteva zile, ca acum trei săptămâni. S-a luat tuburile pe care se făcea accesul auto în Chirani, Vârteju și către Sereni. Acum însă nici puntea către satul Săreni nu mai este practicabilă. Către Chirani și Vârteju se poate ajunge pe puntea pietonală dar și acesta este șubredă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis să ni se aloce această suma, dar procedeul este de durata. Mă aștept la un an de zile. Noi nu putem face lucrări de anvergură, putem să reparăm de urgență, cu utilajele din dotare, să facem mici reparații, lucrări”, a spus primarul Claudiu Constantin.

Concret est vorba despre 5,6 milioane de lei, bani care ar trebui să vină de la Guvern. Până atunci, localnicilor nu le rămâne decât să aștepte izolați ca apele să se retragă și drumul să fie refăcut provizoriu.

Autor: Marilena Dinu