Poiect pilot: Irigații cu ape din stația de epurare pentru fermierii afectați de secetă

Un proiect unic în țară va fi demarat la Buzău, pentru a sprijini fermierii afectați de secetă. Dacă ceea ce este deocamdată pe hârtie va deveni realitate circa 30.000 de hectare de teren vor fi irigate, ceea ce înseamnă un sprjin enorm pentru agricultorii din cinci comune din zona Bărăganului, adică acolo unde anul acesta arșița a topit tot ce era pe câmp.

Practic, este vorba despre un proiect pilot pentru amenajarea unui sistem de irigaţii utilizând apa epurată provenită de la staţia de epurare a municipiului Buzău. Potrivit primarului Constantin Toma (foto jos) ideea a fost inspirată din Israel şi Statele Unite ale Americii.

„A început prima etapă, studiul de prefezabilitate, pentru realizarea investiției «Proiect pilot privind utilizarea apei uzate din stația de epurare a municipiului Buzău, în vederea punerii în valoare a canalului gravitațional Iazul Morilor». Ce presupune acest proiect?! În primul rând realizarea unui sistem de irigații pentru circa 30.000 de hectare pe terenurile agricole ale municipiului Buzău, dar și ale comunelor Gălbinași, Cilibia, C.A. Rosetti, Țintești și Smeeni”, a anunțat primarul Constantin Toma.

Recent a avut loc și o întâlnire cu mai mulți fermieri și reprezentanți din domeniu pentru prezentarea acestui proiect, ocazie cu care Toma a subliniat necesitatea realizării sistemelor de irigații, dar și avantajele acestei idei de a folosit apa de la stațiile de epurare pentru agricultură.

„În ultimii patru ani toate culturile în județul Buzău aproape că au fost distruse, iar ultimii 12 au fost cei mai secetoși ani. Nu ne așteaptă decât ani la fel, din păcate, și trebuie să luăm măsuri. Fără irigații nu vom mai avea legumicultură. Realizarea unui sistem de irigații stă în puterea noastră, utilizând și apa de la stația de epurare. La fel fac irigații și Israel, China, India și Spania. Proiectul nostru este unic în țară. (…) Oamenii n-au o picătură de apă să-și irige culturile și totul se usucă. Noi mergem cu aceșt proiect pentru că suntem obligați de UE. Acest regulament se referă la implementarea unei legislaţii care să îţi permită să utilizezi această apă uzată pentru irigaţii. Pentru proiecte pilot, cum este al nostru, se poate fără legislaţie. În ultimii patru ani cel puţin, în sudul municipiului Buzău s-a uscat tot. A apărut această idee de a folosi apa din staţia de epurare, unde consumăm peste 3.000 de MWh, iar această apă, după ce o tratăm, o dăm pe «apa sâmbetei» la propriu, 10 milioane de metri cubi de apă o dăm în râul Buzău, iar oamenii nu au o picătură de apă să irige. Încercăm să amenajăm un sistem de irigaţii pe 25.000-30.000 de hectare în partea de Bărăgan a municipiului, în cinci comune, plus terenul agricol al oraşului. Cele 10 milioane de metri cubi vor fi suplimentate cu încă 2 milioane de metri cubi de apă”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Pentru a transporta apa uzată din staţia de epurare către terenurile agricole, va trebui construită o reţea de canale şi conducte subterane care vor traversa o cale ferată şi vor fi amenajate două lacuri de acumulare. Execuţia lucrărilor ar urma să înceapă într-un interval de aproximativ doi ani. În funcţie de tipul culturilor agricole, apa va urma să fie distribuită pentru irigaţii cu concentraţii mai mari sau mai mici de elemente nutritive, iar reducerea costurilor generată de eliminarea unei trepte de epurare ar putea reduce facturile consumatorilor racordaţi la sistemul de apă şi canalizare. Vor fi amenajate şi laboratoare pentru analiza apei.

- Publicitate -

„La întâlnirea cu fermierii și primarii din comunele învecinate am constatat încă o dată că oamenii sunt în pragul disperării din cauza secetei prelungite. Anul trecut am propus acest proiect și, după întâlniri cu mulți specialiști români și străini și o vizită de documentare în Israel, cel mai avansat stat din lume în utilizarea apei uzate, am demarat această investiție care cu siguranță va ajuta mult municipiul și județul Buzău”, a mai spus Toma.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole