Buzăul, fără apă pentru irigații! „Este o crimă!”

După ce s-a luptat cu seceta ani la rând, județul Buzău se confruntă anul acesta cu o situație fără precedent: a rămas fără apă pentru irigații!

O adresă oficială venită, în cursul zilei de marți, prin Dispeceratul Energetic Teritorial informează ANIF Buzău de faptul că miercuri, 3 iulie, Centrala Hidroelectrică (CHE) Nehoiașu nu va funcționa. Mai mult, măsura se va putea menține pentru zilele de joi și vineri.

„Este o crimă pentru agricultură”, spune directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen, care arată că, în aceste condiții, Canalul Vest, de unde în prezent se furnizează un volum de 250.000 de metri cubi de apă pe zi, nu va mai putea fi alimentat.

Situația este într-adevăr una disperată pentru fermierii din județul Buzău, pentru care s-a cerut deja declararea stării de calamitate din cauza secetei. Cum singurii care mai aveau speranțe la o producție cât de cât satisfăcătoare erau fermierii care beneficiau de irigații, iată că și aceștia sunt acum în pericol de a-și pierde culturile.

„Din păcate, astăzi, 2 iulie, am fost informați printr-o notă de dispecerat primită de la Hidroelectrica Pitești prin care ni se comunică faptul că de mâine Nehoiașu nu va mai funcționa, iar asta înseamnă că ANIF va fi imposibilitatea de furniza apa pentru irigații. Mai mult și în următoarele zile există riscul să nu mai primim nicio picătură de apă pentru irigații. Am discutat cu domnul prefect, am vorbit și cu directorul de la Apele Române, doamna Stoian, cea din urmă explicându-mi că ar fi vorba de lucrări de mentenanță. Pe de altă parte, mi-a explicat că din cauza lipsei precipitațiilor, apa din acumularea Barajul Siriu a scăzut foarte mult și există riscul ca malurile să alunece și acesta este principalul motiv pentru care nu mai pot furniza apă pentru irigații. Ar reprezenta o crimă pentru agricultură ca fermierii să rămână fără apă pentru irigații”, a explicat Claudiu Carpen.

Imediat ce a fost informat, Daniel Țiclea (foto) a plecat pe teren și caută soluții pentru ca fermierii să primească apă fără întrerupere sau, cel puțin, irigațiile să fie sistate doar pentru o zi, și nu trei zile, așa cum este trecut în informarea primită de ANIF.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole