Ion Paunel, mesaj DUR pentru Oros: ”Domnule ministru, ce aveti cu sectorul horticol?

Anul acesta, producătorii înscriși în programul Tomata vor primi mai puțini bani decât anul trecut! Această decizie a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu este deloc pe placul beneficiarilor, care îl acuză pe ministrul Adrian Oros că nu și-a respectat promisiunile. Într-o replică dată pe pagina sa de facebook, fermierul Ion Păunel îl acuză pe șeful MADR că a decis reducerea bugetului Ciclului I din programul Tomata fără a consulta reprezentanții formelor asociative din sectorul legumicol, dar și că s-a opus acordării unui sprijin financiar de criză pentru sectorul horticol.

Într-un mesaj transmis de MADR către președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, oficialii precizează că numărul beneficiarilor înscriși în programul Tomata pentru ciclul I de producție este cu 21% mai mare decât anul trecut, iar cuantumul rezultat pentru fiecare este de 2.270,62 euro (10.786,54 lei). În replică, Ion Păunel a făcut următoarele precizări:

”Suma totală alocată anul acesta pentru primul ciclu de producţie este mult mai mică decât în 2019 şi anume, bugetul alocat anul acesta a fost de 39.477.000 euro, iar în anul 2019, a fost de 43.194.000 euro, deci anul acesta, pentru primul ciclu de producţie, au fost alocaţi cu 3.717.000 euro mai puţin decât în 2019. De asemenea, numărul de beneficiari a crescut, datorită încrederii în program a cât mai multor fermieri, datorită incertitudinii fermierilor că programul va funcţiona şi pe ciclul 2, foarte mulţi dintre aceştia mizînd pe ciclul 1 de producţie”, a precizat Păunel.

Președintele SPA Olt susține că a semnalat de multă vreme către Minister trendul ascendent de beneficiari pentru programele Tomata și Usturoiul, însă ministrul Adrian Oros nu a ținut cont de aceste semnale, și chiar s-a împotrivit acestor programe și suplimentării bugetelor lor.

”Să nu uităm că acest HG (HG 248/26.03.2020) a fost făcut fără consultarea care trebuia să fie obligatorie cu reprezentanţii formelor asociative din legumicultură. Decizia de a micşora bugetul, decizia de a introduce 1.000 de kg suplimentar la 0,1 ha i-a aparţinut, ca de altfel şi întârzierea aparaţiei HG, precum şi celelalte modificări. Personal şi în numele Uniunii Salvăm Țăranul Român îl rugăm sau, de ce nu, îl somăm pe domnul Ministru să ne spună şi să ne prezinte public cu cine s-a consultat când a luat aceste decizii!”, mai spune legumicultorul din Olt.

Ion Păunel mai susține că șeful MADR s-a opus vehement acordării unui sprijin financiar pentru sectorul horticol, similar cu cel oferit pentru celelalte sectoare afectate de criză.

”Deci, domnule Ministru Nechita Adrian Oros şi Domnule Scarlat, ce aveţi cu sectorul Horticol? Ajutoare de Stat ca la celelalte sectoare (bovină, ovină, caprină, suine, albine) de ce nu aţi luat în calcul şi pentru Horticultură? În România avem doar ferme mari Zootehnice care trebuiesc sprijinite mai mult, doar pentru faptul că unii dintre dumneavoastră au afaceri în domeniu?”, a conchis președintele SPA Olt, Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole