Dr. Ioan Puiu: Un ger fără zăpadă ar distruge tot

Căldura anormală din această iarnă afectează cel mai mult culturile din câmp care ar fi trebuit să hiberneze protejate de un strat de zăpadă. Grâul are nevoie de temperaturi scăzute pentru a se dezvolta, iar pomii fructiferi şi viţa-de-vie tind să înmugurească mai devreme, înainte să treacă pericolul îngheţului. Singurii care sunt în avantaj sunt cei care au solarii: nu trebuie să mai încălzească și atunci fac economie la curent.

Dr. Ioan Puiu, șef lucrări la Universitatea Științele Vieții Iași, a declarat pentru euronews.ro: „La aceste temperaturi ridicate are loc fotosinteză, plantele cresc, sucul celular se diluează, adică crește conținutul de apă în plante și, dacă intervin geruri bruște în perioada următoare, plantele ar putea suferi foarte tare. Dacă ar veni un ger de -10/-20 de grade fără zăpadă ar distruge în masă.”

Semnalul de alarmă pe care agronomul îl trage se referă, în special, la pericolul pe care l-ar reprezenta un îngheț, pentru pomi.

“Există un risc real ca unii dăunători să devină activi sau unele boli, așa cum este făinarea sau unele pătări, cum ar fi septoriozele să apară în aceste culturi, să determine pierderi de producție. Se poate observa, inclusiv la cireși, destul de pregnant, că mugurii floriferi sunt deja în faza inițială, deci s-au umflat. Cea mai importantă problemă este, acum, să nu intervină niște temperaturi coborâte, temperaturi de îngheț care să afecteze producția de fructe din acest an”, este părerea profesorului.

În ceea ce privește grâul, în România, cele peste 2 milioane de hectare de grâu sunt în pericol din cauza temperaturilor crescute.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole