Invazia din Ucraina aduce noi perspective pe piața cerealelor

cereale ucrainene

Conflictul din Ucraina îi obligă atât pe fermieri, cât și pe traderi să țină cont de noile date privind viitoarea producție de cereale și floarea-soarelui a țării vecine.

Ministerul ucrainean al agriculturii a anunțat joi că fermierii ucraineni au semănat până acum 2,5 milioane de hectare de culturi de primăvară în 2022, adică 20% din suprafața estimată, adăugând că zonele cu conflict intens ar putea înregistra o scădere de 70% a zonei de semănat, informează Reuters.

Potrivit guvernului de la Kiev, suprafața de semănat de primăvară din 2022 ar putea scădea cu 20% din cauza invaziei ruse. Mai mult, scăderea ar putea ajunge la 30% până la 40% în regiunile de nord, deoarece acestea vor trebui dominate, arată reprezentanții ministerului de resort ucrainean.

„Cea mai dificilă situație este în regiunile ocupate temporar și unde continuă ostilitățile active: Lugansk, Donețk, Zaporizhia și Herson”, a declarat ministrul adjunct Taras Vysotskiy, adăugând că suprafața de semănat în acele locuri ar putea scădea cu 60% până la 70%.

Ministerul nu a dat nicio prognoză pentru recolta de cereale pentru 2022 sau perspective pentru exporturi.

Ucraina este cel mai mare producător și exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, al cincilea cel mai mare exportator de grâu și în primele trei pentru porumb și orz.

Producția de grâu în 2021 a fost de aproximativ 32 de milioane de tone, Ucraina înregistrând o producție de alte 50 de milioane de tone pentru celelalte trei mărfuri.

Lipsa cerealelor ucrainene pe piețele mondiale a împins prețurile alimentelor în întreaga lume.

Coordonatorul de urgență al Programului Alimentar Mondial în Ucraina, Jakob Kern, a citat marți estimări că 20% din suprafețele plantate din Ucraina nu vor fi recoltate în iulie și că suprafața de plantare de primăvară va fi cu aproximativ o treime mai mică decât de obicei.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.