20 mai 2022 - 01:44

15 milioane de tone de cereale, în pericol să rămână pe câmpuri în Ucraina

Ucraina are capacităţi insuficiente de stocare chiar şi pentru recolta redusă de cereale din 2022, în condițiile în care ţara vecină are dificultăţi în a-şi exporta stocurile existente de cereale din cauza invaziei ruseşti, a avertizat marţi un oficial din cadrul Programului Alimentar Mondial (World Food Programme – WFP), transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Conform unor estimări prezentate de Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situaţii de urgenţă în criza ucraineană, 20% din suprafeţele cultivate cu cereale din Ucraina nu vor fi recoltate până în luna iulie, iar suprafeţele care au fost însămânţate cu cereale de primăvară vor fi cu o treime mai mici decât de obicei.

Ucraina este al cincilea exportator mondial de grâu şi unul dintre primii trei exportatori mondiali de porumb, orz şi seminţe de floarea soarelui. În 2021, producţia de grâu a Ucrainei a fost de aproximativ 40 de milioane de tone, la care s-au adăugat alte 50 de milioane de tone pentru celelalte trei culturi agricole.

În aceste condiții, exportul stocurilor existente de cereale şi găsirea de capacităţi de stocare pentru recolta din 2022, precum şi generarea de lichidităţi cu care să fie cumpărate seminţe şi îngrăşăminte pentru următorul sezon de însămânţare reprezintă o provocare imensă pentru Ucraina în acest an, a declarat Jakob Kern, la o conferinţă de presă organizată la Geneva.

El a menţionat o declaraţie a Ministerului Agriculturii de la Kiev, potrivit căreia Ucraina obişnuia să îşi exporte aproape toate cerealele şi oleaginoasele, însemnând până la şase milioane de tone pe lună, prin porturile maritime, dar acestea sunt acum blocate de conflict.

„Oficialii ministerului ne-au spus săptămâna trecută că principala lor îngrijorare la acest moment este lipsa de capacităţi de stocare în care să fie depozitată recolta din 2022. O cantitate estimată la 15 milioane de tone de cereale nu îşi va găsi locul în silozurile din Ucraina”, a adăugat oficialul WFP.

Kern a mai spus că, dacă Ucraina nu îşi poate exporta stocurile actuale de cereale, fermierii nu vor putea să îşi achite costurile cu recoltatul şi le va fi cu atât mai greu să planteze noi recolte pentru anul următor.

Potrivit oficialului WFP, lipsa cerealelor din Ucraina pe piaţa mondială a dus la creşterea preţurilor, iar în prezent Programul Alimentar Mondial cheltuie în fiecare lună cu 70 de milioane de dolari mai mult decât anul trecut pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de alimente.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.