Instalarea tinerilor fermieri – Fonduri suplimentare alocate pentru finanțarea de 70.000 EURO

Fermierii care au depus cereri pe submăsura pentru instalarea tinerilor fermieri în anul 2021, dar s-au aflat sub linia proiectelor finanțate, mai au încă o șansă să primească fondurile în valoare de 50.000 euro, respectiv 70.000 de euro. Se pare că Ministerul Agriculturii a trimit o notificare către Comisia Europeană pentru a redistribui sume necheltuite de pe alte linii de finanțare, astfel încât să mai poată finanța proiectele pentru alte câteva sute de tineri fermieri.

Consultantul Ion Păunel a explicat mecanismul în emisiunea ”Agricultura la Raport”:

”Noi am făcut o adresă către Ministerul Agriculturii, ne-a răspuns, dar nu prea știu ce să înțeleg din acel răspuns. Se pare că România a mai cerut suplimentarea cu încă 7 milioane de euro pentru sesiunea 2021 de instalarea tinerilor fermieri. Banii se vor lua de la submăsurile 6.3 și 16.4; mă surprinde că de la 16.4 se vor lua bani. Acesta este răspunsul oficial al Autorității de Management din cadrul MADR, că s-a făcut o notificare către Bruxelles și s-au identificat niște sume, dar nu mi-au spus exact care sunt sumele. Dacă vorbim de suma de 7 milioane de euro, așa cum am primit noi informația, în jur de 200-230 de solicitanți care au fost eligibili și se află sub linia trasă de către AFIR, vor mai avea șansa să intre la finanțare.

Îi sfătuiesc pe cei care au depus dosare în 2021 să ia legătura cu consultantul și să se uite la linia trasă de către AFIR, să vadă dacă s-ar încadra în cei 200-250 de fermieri care ar mai putea primi finanțare”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

În același timp, se pare situația privind prelungirea termenului de eligibilitate pentru tinerii fermieri nu este încă tranșată. În ciuda afirmațiilor unuia dintre consilierii ministrului Petre Daea, cum că termenul ar fi fost majorat până la 36 de luni, se pare că acesta va rămâne în continuare la 24 de luni, pentru fermierii care vor dori să depună proiecte pe instalarea tinerilor fermieri în anul 2023.

”Ce vă mai pot spune este că s-a discutat în grupurile de lucru prelungirea perioadei pentru instalarea tinerilor fermieri de la 24 de luni la 36 de luni. Acest lucru nu a fost aprobat de către Comisia Europeană nici în PNS, deci termenul a rămas tot la 24 de luni. Deci fermierii care au depus proiect în 2021 nu se vor mai putea încadra la noua măsură pentru instalarea tinerilor fermieri, pentru a primi suma de 70.000 euro. Ei au la dispoziție o altă linie de finanțare, cu 20% parte de cofinanțare, cu o valoare a proiectului de maximum 200.000 euro. Acolo, vechimea fermierului este de maximum 60 de luni”, a mai subliniat Ion Păunel.

Având în vedere informațiile contradictorii în această privință, așteptăm în continuare lansarea ghidului solicitantului, de unde vom afla toate informațiile exacte legate de condițiile de eligibilitate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole