Veste bună pentru tinerii fermieri! Noua condiție pentru finanțarea de 70.000 EURO/fermă

Mult așteptata linie de finanțare pentru tinerii fermieri va fi lansată la mijlocul acestui an! Potrivit calendarului publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, intervenția DR-30 – instalarea tinerilor fermieri, va fi lansată în luna iunie 2023.

Acest anunț vine cu încă o veste bună pentru tinerii fermieri care au depus proiecte fără succes în anii precedenți. Potrivit lui Florin Ciobanu, consilier personal al ministrului Petre Daea, termenul de eligibilitate a crescut de la 24 de luni la 36 de luni pentru această categorie de fermieri, astfel că și cei care au depus proiecte în 2021 vor putea să o facă din nou anul acesta. Condiția este să sa nu depășească 36 de luni de când au declarat exploatația la APIA.

În ceea ce privește investițiile eligibile, toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile, inclusiv costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului, cu respectarea legislației naționale.

Sprijinul pentru tinerii fermieri se acordă sub formă de grant, prin sume forfetare. Sprijinul public nerambursabil maxim va fi de 70.000 euro, iar rata sprijinului este de 100%. Plata se efectuează în două tranșe: 75% la semnarea contractului și 25% după implementarea planului de afaceri. Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă.

Solicitantul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică (SO) de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO.

Mai multe detalii specifice vom afla când va fi publicat ghidul solicitantului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole