Instalarea tinerilor fermieri, 70.000 EURO/fermă – Ce știm azi despre această finanțare

Noua linie de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, care face parte din Planul Strategic 2023-2027, urmează să fie lansată în luna iunie a acestui an, conform calendarului publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cu toate acestea, există încă multe necunoscute legate de forma exactă a finanțării și de condițiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească agricultorii care accesează instalarea tinerilor fermieri. Autoritățile nu par să se grăbească să facă lumină în această privință, având în vedere că nu există, deocamdată, nicio veste concretă legată ghidul solicitantului.

Una dintre necunoscute are legătură cu pragul financiar al sprijinului. În anii trecuți, finanțarea a fost împărțită în mai multe categorii, în funcție de dimensiunea fermei și de investițiile incluse în planul de afaceri. Astfel, sprijinul putea ajunge de la minimum 40.000 euro până la maximum 70.000 euro. Rămâne de văzut dacă o astfel de condiție va fi inclusă și pentru perioada 2023-2027.

”De lucrul acesta vom fi siguri în momentul în care vor fi publicate ghidurile, măcar într-o variantă consultativă, să vedem care este propunerea autorităților și care va fi forma care rezultă din această dezbatere. Într-adevăr, în anii anteriori, au fost două praguri ale ajutorului nerambursabil, fie 40.000 euro, fie 50.000 euro, în funcție de acel număr de SO-uri, la care se adăuga o componentă de 20.000 euro pentru procesare în cadrul exploatației. Va trebui să mai așteptăm puțin să apară ghidul, ca să ne lămurim în privința aceasta”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.

Un alt lucru neclar este legat de termenul de eligibilitate pentru fermierii care au depus proiecte în anul 2021. Un consilier al ministrului Petre Daea spunea că acest termen a fost majorat, până la 36 de luni, astfel încât acești fermieri să poată depune proiecte și anul acesta. Totuși, informația nu a fost confirmată oficial de către niciun reprezentant al AFIR.

În ceea ce privește sectoarele prioritare care vor primi un punctaj suplimentar, se pare că MADR vrea să pună accent pe legumicultură, precum și pe creșterea vacilor de lapte și de carne. Totodată, se pare că femeile care vor să acceseze instalarea tinerilor fermieri vor primi puncte în plus și vor avea mai multe șanse la finanțare.

Bugetul total pentru instalarea tinerilor fermieri este de aproximativ 250 milioane euro, iar sprijinul pe care îl vor primi este sub formă de sumă forfetară, fiind de maximum 70.000 euro. Rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.

Ca dimensiune, pentru a fi eligibilă, ferma trebuie să se încadreze în intervalul de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole