Sezonul cireșelor a început, dar prețurile rămân ridicate din cauza problemelor din livezi. Anul acesta producția de cireșe a fost grav afectată de înghețurile din luna aprilie, ceea ce a dus la o scumpire considerabilă a fructelor.
Specialiștii estimează că în România aproximativ 90% din producție a fost compromisă. Însă în cazul unor fermieri înghețul nu a fost singura problemă.
În localitatea Văculești, județul Dorohoi, fermierul Ghedo Ciobanu spune că pagubele majore au fost provocate de grauri.
„Anul acesta am pierdut aproximativ 40% din cultura de cireșe față de anul trecut. Din păcate, nu din cauza înghețului, ci mai ales din cauza graurilor. Au atacat toată cultura. Am fost nevoit să stau paznic în livadă până la 9 seara”, declară producătorul.
Fermierul deține o livadă cu aproximativ 350 de cireși și susține că, în ciuda eforturilor, păsările sunt greu de ținut la distanță: „Am instalat capcane, am folosit și pocnitori, dar efectul este temporar. După câteva zile graurii se obișnuiesc și revin”, adaugă acesta.
În piețe, cireșele s-au vândut la începutul sezonului și cu 60 de lei/kg. Acum în plin sezon, prețurile au scăzut la circa 25 de lei/kg. Producătorul Ciobanu le-a vândut direct către comercianți cu 17 lei/kg, față de 8 lei/kg anul trecut.
„Anul acesta am fost nevoit să cresc prețul din cauza pierderilor. Le-am dat cu 17 lei/kg, anul trecut au fost 8 lei. Paradoxal, anul trecut am avut producție, dar nu am avut clienți. Acum am clienți, dar nu am avut suficientă producție”, spune fermierul.
Indiferent de pagubele la cultura de cireș, fermierul încearcă să rămână optimist. „Ne bucurăm că prunii au mers bine anul acesta. Recolta e frumoasă și ne ajută să mai compensăm pierderile de la cireșe”, a subliniat Ghebo Ciobanu.