Informații de ULTIMĂ ORĂ privind cazul de ANTRAX! Ce se întâmplă cu animalele bolnave

Autoritățile sanitar veterinare sunt în alertă, după ce trei persoane cu simptome specifice bolii Antrax au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acestea ar fi luat boala de la ferma de bovine în care lucrează, unde autoritățile confirmă că s-ar fi înregistrat niște mortalități nedeclarate până la declanșarea anchetei.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a obținut mai multe informații despre această situație de la vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.

”Încă de vineri am declanșat o anchetă în exploatația respectivă. Ancheta este în curs de desfășurare, colegi de la nivel central din cadrul ANSVSA, medici veterinari din teritoriu, împreună cu alte instituții abilitate, desfășoară o anchetă pentru a clarifica toate aspectele. Până în momentul de față au fost aplicate primele măsuri menite să limiteze orice difuzare a bolii.

Astfel de situații pot să apară când nu se respectă legislația sanitar-veterinară în vigoare, privind efectuarea acțiunilor de vaccinare, privind condițiile de circulație a animalelor și, foarte important, atunci când fermierii nu anunță în regim de urgență cazurile de îmbolnăviri și procedează la sacrificarea animalelor fără control sanitar veterinar și, de cele mai multe ori, trec la îngroparea resturilor, pentru că observă că sunt anumite modificări care sunt oarecum incompatibile cu o carne salubră.

E o fermă de bovine din județul Iași, cu un număr de 130 de bovine. Din primele informații, s-au înregistrat mortalități, nu a fost anunțat medicul veterinar și atunci când au apărut leziunile și simptomele specifice la oameni, atunci am aflat și s-a declanșat ancheta care se face în astfel de situații. (…) Este o zoonoză, o boală comună omului și animalului. De obicei, apare la oamenii care manipulează animale bolnave, cadavre, piei, produse și subproduse de la animalele bolnave. Prima manifestare pe care o are e la nivel cutanat, dar pot apărea și manifestări respiratorii și digestive în situații mai avansate”, a precizat Ioan Oleleu pentru AGRO TV.

Potrivit vicepreședintelui ANSVSA, în cazul în care se confirmă suspiciunea de Antrax, se va trece la o evaluare a animalelor, urmând ca cele bolnave să fie eliminate. Nu se pune problema neutralizării întregului efectiv de animale.

- Publicitate -

”Se aplică măsurile specifice, se face o catagrafie a tuturor animalelor, se va stabili care au fost supuse acțiunii de vaccinare, care nu, se trece la vaccinare, cele bolnave clar că se elimină, dar nu vorbim de eliminarea întregului efectiv, ci de anumite restricții care se pun pe exploatația respectivă. (…) În cursul zilei de miercuri o să avem o situație mai detaliată și într-o fază destul de avansată”, a mai precizat Ioan Oleleu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole