EXCLUSIV! Alertă în România: ANTRAX într-o fermă de bovine!

Trei persoane care prezentau simptome caracteristice bolii Antrax cutanat au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde au fost evaluate, fiind inițiat imediat tratamentul specific. Pentru unul dintre pacienți a fost necesară chiar și o intervenție chirurgicală.

Potrivit managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, cele trei persoane au declarat, în cadrul anamnezei, că lucrează la o fermă de bovine din județul Iași.

„În cursul zilei de astăzi, în urma obținerii analizelor specifice, vom putea spune cu certitudine dacă discutăm într-adevăr de Antrax sau de o altă patologie”, a declarat pentru AgroTV managerul spitalului, Florin Roșu.

Acesta a menționat că, în momentul de față, pacienții urmează tratamentul specific cu antibiotic și sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator, fiind monitorizați multidisciplinar.

Antraxul este o boală infecțioasă deosebit de gravă, determinată de un bacil foarte rezistent. Există mai multe forme de Antrax: cutanat, gastrointestinal, respirator și oro-faringian.

Cea mai cunoscută formă a bolii este Antraxul cutanat, cunoscut popular ca „buba neagră”. Este caracterizată de o leziune care în mijloc are un punct negru.

- Publicitate -

Dacă tratamentul cu antibiotice este inițiat precoce, rata de mortalitate este una foarte mica.

Cea mai gravă formă de Antrax este cel respirator, care se manifestă printr-o insuficiență respiratorie care avansează treptat până la stadiul de a determina șoc și meningită, mortalitatea fiind de 90%.

Antraxul gastrointestinal este determinat de ingestia cărnii insuficient preparate, obținută în urma sacrificării animalelor infectate cu această bacterie.

Printre măsurile de prevenție împotriva infestării cu Antrax se numără consumul de carne provenită exclusiv din surse care respectă normele în vigoare, o atenție sporită în privința preparării cărnii și evitarea contactului cu bovinele care ridică suspiciunea de boală.

Medicii recomandă cu tărie ca, dacă apar suspiciuni legate de contactul cu un animal bolnav sau de ingestia unor alimente care ar fi putut intra în contact cu acest bacil, să se înceapă un tratament cu antibiotice, dar nu înainte de a efectua un cosult de specialitate.

Împotriva Atraxului există în momentul de față și un vaccin, însă acesta este destinat exclusiv persoanelor care sunt expuse în mod frecvent acestui bacil: lucrătorii din laboratoarele specializate sau anumiți medici veterinari care sunt expuși contactului cu animalele bolnave.

Mai multe informații în Știrile Agro TV, de la ora 19:00.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole