16 mai 2022 - 08:22

”Închiderea piețelor nu îi protejează pe cei din piață, ci îi OMOARĂ”

Închiderea piețelor a venit ca o lovitură grea pentru micii fermieri români, care se văd în imposibilitatea de a-și mai vinde marfa. Autoritățile au pus această decizie pe seama creșterii numărului de infectări cu coronavirus, susținând că piețele sunt adevărate focare de infecție, din cauza numărului mare de persoane care trec prin ele și a nerespectării regulilor de distanțare socială. Fermierii nu sunt de acord, însă, și spun că piețele trebuie să rămână deschise. De aceeași părere este și Coraș Ardelean, fermier din județul Timiș, care a vorbit despre subiect în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Eu o spun direct – măsura nu este una pentru a preveni îmbolnăvirea celor din piață, ci este o măsură directă pentru a-i omorî, atât pe clienți cât și pe producători. Nu are nicio legătură cu combarerea virusului, sub nicio formă. Este o măsură economică împotriva producătorilor din România, mici sau mijlocii.

Mă doare sufletul, pentru că cunosc piețele din Timiș, îmi fac și eu de acolo cumpărăturile de fructe și legume proaspete, pe care eu nu le produc. Majoritatea producătorilor din piețe sunt oameni simpli care se chinuie un an întreg să le facă, să le aducă acolo, iar acum, când trebuie să le vândă, sunt scoși afară. Este inuman să îi duci pe acești oameni pe trotuar, în fața piețelor, în condițiile în care ne-am luptat ani la rând cu ANSVSA și cu alte entități să ne oblige să investim bani în piețe, să le facem să fie foarte bine puse la punct din punct de vedere sanitar veterinar.

Este clar o decizie care nu trebuia să aibă loc. Sunt acum politicieni din Guvern care spun că trebuie regândită această problemă, ca să nu o spună direct că au greșit. Au greșit, trebuie să revină asupra deciziei și să redeschidă piețele în secunda următoare, nu să așteptăm o lege în Parlament, care tot politic a fost pusă, să mai aducă niște voturi. Noi nu facem agricultură din 4 în 4 ani”, a precizat Coraș Ardelean, fermier din județul Timiș.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.