20 septembrie 2021 - 04:11

Inca o mare ferma distrusa de PPA! Mii de animale UCISE

Un fermier din Buzău, în pragul falimentului după ce toate animalele pe care le avea au fost diagnosticate cu pestă porcină africană (PPA), iar medicii au decis uciderea lor. Este vorba despre un crescător de animale din comuna Zărnești care avea o fermă cu 1750 de porci.

”S-a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la porcul domestic, într-o exploatație comercială situată în localitatea Fundeni, comuna Zărnești. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București- Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploatație comercială”, anunță Prefectura Buzău.

Primele semne de boală au apărut pe 14 septembrie, când animalele din fermă s-au simțit rău, moment în care veterinarul din comună a alertat Direcția Sanitar Veterinară. Au fost prelevate probe care, din păcate, au arătat că toate animanele au fost infestate cu virusul pestei porcine, motiv pentru care medicii au decis uciderea tuturor porcilor din fermă. Este vorba despre animale cu greutate cuprinsă între 40 și 90 de kilograme.

”Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit vineri, prin audio-conferință, și a adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație vor fi eutanasiate toate animalele (1750), iar cadavrele vor fi ecarisate, informează Prefectura Buzău.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) în județul Buzău evoluează într-o exploatație comercială, două exploatații non profesionale și mai există o suspiciune într-o altă gospodărie individuală. Iar în mediul silvatic, la porcul mistreț sunt înregistrate 63 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice.

Rămâneți pe AGRO TV pentru mai multe informații.

Autor: Marilena Dinu