Pesta porcină africană (PPA) continuă să se extindă pe teritoriul României și să facă victime. Ultima fermă afectată de acest virus se află în județul Sibiu, în localitatea Retiș. Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, peste 400 de porci din ferma respectivă au fost eutanasiați, după ce medicii veterinari au descoperit acolo un focar de pestă porcină africană.
„În urma confirmării diagnosticului de Pestă Porcină Africană, în localitatea Retiş, comuna Brădeni, judeţul Sibiu, a avut loc şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor din judeţul Sibiu. În cadrul şedinţei a fost aprobat prin decizie comună, cu judeţele Mureş şi Braşov, Programul de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din localitatea Retiş, comuna Brădeni. Întrucât zona de supraveghere şi protecţie din jurul focarului (de 13 km) cuprinde şi localităţi din judeţele Mureş şi Braşov, măsurile dispuse se implementează sub supravegherea DSVSA Sibiu, DSVSA Mureş şi DSVSA Braşov”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Sibiu.
Potrivit autorităților competente, un număr de 412 porci din fermă au fost neutralizați.
Reamintim că virusul PPA a făcut victime, în ultimele zile, în mai multe județe din România. AGRO TV a scris despre cazurile numeroase din județul Arad, acolo unde mistreții răspândesc boala în neștire. În acest județ, numărul focarelor a ajuns la 17, toate în gospodării, iar virusul a fost adus ce porcii mistreți care au migrat din păduri către culturile fermierilor.
Mai mult, AGRO TV a scris și despre cazul șocant al unui fermier din județul Timiș, care, din cauza indolenței autorităților, a fost nevoit să stea cu cadavrele porcilor morți de PPA în fermă timp de aproape o săptămână. Cazul său a fost rezolvat iar reprezentanții DSVSA au venit să lichideze porcii respectivi abia după ce informația a ajuns în presă.
Menționăm, de asemenea, că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu a mai transmis actualizări oficiale în ceea ce privește situația focarelor de PPA de pe teritoriul României în ultima lună. La ultima actualizare, în data de 20 iulie 2020, boala evolua în 55 de localități din 29 de județe, cu un număr de 272 de focare.