29 septembrie 2021 - 05:04

REVOLTATOR! Crescator lasat de DSVSA cu porcii morti, infectati cu PPA, in ferma

Situație revoltătoare la o fermă din județul Timiș! Un crescător a stat zile la rând cu porcii morti, infectați cu pesta porcină africană (PPA), în fermă. Potrivit publicației renasterea.ro, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș nu au venit, timp de 5 zile, să ia cadavrele și să le lichideze. Abia după ce informația a ajuns în presa locală, reprezentanții autorităților au ridicat porcii uciși ca să îi lichideze.

Potrivit lui Gheorghe Bumbuc, inginer zootehnist și proprietarul fermei în cauză, acesta avea 57 de porcine în fermă, și a sesizat autoritățile încă de la începutul săptămânii trecute cu privire la porcii morti de PPA din ferma sa. Răspunsul DSVSA, însă, a încetat să apară. Animalele au început să moară pe capete în ferma din Recaș încă de duminică, 23 august, însă autoritățile și-au făcut apariția să lichideze cadavrele și să ia măsurile necesare abia după data de 28 august, când povestea a ajuns în presa locală.

Proprietarul fermei spune că a găsit primul porc mort duminica, urmând ca luni dimineața să mai găsească alte patru cadavre. Acesta a anunțat imediat autoritățile și a vorbit cu medicul veterinar din zonă, care i-a recomandat să incinereze personal porcii morti, până la intrarea în acțiune a personalului specializat. Fermierul a făcut cum i s-a spus, însă intervenția așteptată a autorităților a întârziat să apară. În consecință, în ferma lui Gheorghe Bumbuc au mai murit, în zilele următoare, alte 14 animale.

Astfel, văzând că autoritățile nu fac nimic, fermierul s-a văzut nevoit să-și prezinte cazul presei locale și i-a somat public pe reprezentanții DSVSA Timiș să vină și să lichideze focarul de pestă porcină africană din ferma sa. Acesta i-a acuzat pe angajații instituției că, prin lipsa de acțiune de care dau dovadă, contribuie la răspândirea virusului PPA.

În sfârșit, după ce articolul a apărut în presa timișoreană, autoritățile au făcut ce n-au făcut în cele 5 zile și s-au deplasat în ferma din Recaș pentru a lichida focarul de PPA.