28 octombrie 2021 - 13:31

13 păsări moarte în județul Constanța! Gripa aviara tip H5 a ajuns în România!

Gripa aviara. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța a făcut anunțul. 13 păsări moarte au fost descoperite în Dana 30 a Portului Constanţa. Ca atare, autoritățile de profil au dispus deja o serie de măsuri care trebuie întreprinse în zonă.

Cauza morții lebedelor a fost deja confirmată de DSVSA Constanța. Aceasta este, după cum mulți crescători de păsări se temeau, influența aviară (gripa aviara) de tipul H5.

„Urmare a confirmării, în 11.01.2021, a două cazuri de influenţă aviară (gripa aviara) de tipul H5 la 13 lebede de iarnă prelevate din Şantierul Naval Constanţa, Dana 30 a Portului Constanţa din localitatea Constanţa, judeţul Constanţa, au fost notificate toate structurile implicate şi se vor aplica măsurile impuse prin Manualul Procedural”, se precizează într-un comunicat remis presei de DSVSA Constanţa și citat de Agerpres.

Obligațiile deținătorilor de exploatații care dețin păsări domestice și sălbatice

Cei de la DSVSA Constanța au comunicat faptul că printre măsurile aplicate în zona din apropierea locului găsirii lebedelor infectate se regăsesc recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor ce dețin păsări domestice și sălbatice, precum și prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările de curte și alte păsări, în special rațele și gâștele.

„În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanţa”, au mai afirmat vocile autorizate ale DSVSA.

Tot ele au mai precizat că este interzisă circulaţia sau transportul păsărilor, ouălelor, cărnii şi cadavrelor păsărilor.

O altă măsură este reprezentată de „intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave, dacă este necesar cu cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor, şi raportarea descoperirilor de păsări moarte autorităţilor competente, precum şi îndepărtarea, la cât mai mare distanţă, a carcaselor de păsări moarte, de către un personal instruit în prealabil în legătură cu măsurile de autoprotecţie împotriva infectării cu virus (n.r. – gripa aviara) şi de prevenire a răspândirii virusului la animalele susceptibile”.

Steluța Popescu, șefa Gărzii de Mediu Constanţa, a precizat la rândul său că în urma verificărilor efectuate în Dana 30 a Portului Constanţa, „nu au fost identificate urme de produs petrolier pe luciul apei şi nici mirosuri specifice de substanţe chimice”, în vederea stabilirii calităţii apei de mare fiind prelevate probe de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Sursa foto: Pixabay, FotoJet, Internet (colaj, caracter ilustrativ).