Studiul cheie așteptat de statele membre UE pentru a extinde sau nu utilizarea GLIFOSAT-ului este amânat. Oficialii de la Bruxelles declara că sunt „profund îngrijorați” de amânarea până în iulie 2023 a unui studiu crucial privind efectele GLIFOSAT-ului. Acest studiu este esențial pentru decizia de a extinde sau nu autorizația utilizării glifosatului, autorizație care este în vigoare doar până la jumătatea lunii decembrie.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) au anunțat într-un comunicat de presă comun că au fost nevoite să revizuiască calendarul etapelor rămase din procesul de reevaluare a glifosatului, din cauza numărului fără precedent de observații primite de cele două autorități de reglementare, în special de la experți din statele membre.
Pentru a lua în considerare aceste sute de observații, cele două agenții amână concluziile privind toate riscurile posibile ale expunerii la glifosat pentru animale, oameni și mediu, până în iulie 2023.
Această evaluare este esențială deoarece Comisia Europeană va trebui să decidă dacă extinde sau nu autorizația eliberată pentru acest erbicid în UE. Actuala autorizație, prelungită în 2017 pentru o perioada de cinci ani, expiră pe 15 decembrie 2022, dar va fi prelungită automat până la finalul procesului de evaluare, cu excepția cazului în care se identifică între timp un risc important.
Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides spune că: „Sunt profund îngrijorat de întârzierea evaluării glifosatului, observând totodată interesul mare pentru procesul de evaluare. Am cerut agențiilor să facă tot posibilul pentru a-și finaliza cât mai curând munca, dar este extrem de important ca toate dovezile noi să fie analizate cu atenție și luate în considerare”, a subliniat ea, amintind că „pesticidele care nu au fost demonstrate ca fiind sigure sunt interzise în UE”.
Noul calendar
La sfârșitul lunii mai, conform noului calendar, ECHA ar trebui să-și publice „evaluarea riscului” legat de glifosat pentru sănătatea umană, stabilind în special dacă erbicidul trebuie considerat cancerigen, mutagen, toxic pentru reproducere sau endocrine-perturbator. Acest raport ar putea determina Comisia Europeană să decidă, cu mult înainte de termenul limită de la jumătatea lunii decembrie, să nu reînnoiască autorizația pentru glifosat dacă, de exemplu, se va recunoaște că este cancerigen. În caz contrar, regulamentele obligă Bruxelles-ul să prelungească utilizarea până la sfârșitul procesului de evaluare.
Grupul de evaluare a glifosatului, format din patru state membre raportoare (Franța, Ungaria, Olanda și Suedia), trebuie să prezinte un aviz actualizat către EFSA până la „sfârșitul lunii septembrie”, înainte de o serie de consultări și concluzii finale ale autorității de reglementare.