George Scarlat: ”Nu se poate salva sectorul zootehnic doar dând subvenții”

Sectorul zootehnic din România trece prin momente grele, iar previziunile pentru anii următori nu par să ne ofere motive de bucurie. Cel mai afectat sector este cel al cărnii de porc, unde România nu-și mai asigură nici măcar un sfert din carnea de porc de care are nevoie pentru consumul intern. Într-o ediție specială a emisiunii ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat MADR, George Scarlat a vorbit despre aceste probleme, dar și despre ce e de făcut pentru ca țara noastră să revină pe o traiectorie ascendentă.

”În România intră cantități însemnate de carne de pasăre și ouă cu probleme și, din păcate, este de datoria autorităților statului, a Ministerului Agriculturii, ANSVSA și ANPC, să le rezolve. Eu vreau să vă spun un lucru – indiferent de politici și de câți bani aș avea, eu, Ministerul Agriculturii, n-o să pot să salvez sectorul zootehnic din România doar dând subvenții și sprijin direct.

Trebuie să conlucrăm cu toții, inclusiv consumatorul. Din punctul de vedere al opticii de a consuma mai sănătos, se văd tendințe în schimbare. Nu se mai consumă așa haotic, se consumă cantitativ mai puțin, dar de o calitate superioară.

Suntem într-o piață liberă, toată lumea urmărește profitul, dar nu pot să-l fac întotdeauna în detrimentul statului, adică statul să intervină și să fie partener cu fermierul doar atunci când el înregistrează pierderi. Din păcate, în ultimii ani înregistrează consecvent pierderi pentru că nu ajunge la un preț corect la raft. (…) Cum să pot eu să gândesc și să prind în buget pe viitorul exercițiu financiar sume pentru a dezvolta ferme în România, atâta timp cât eu nu am această activitate, în plan economic, viabilă, profitabilă? Oricât aș investi eu în betoane și în capacitate de ferme, nu pot să devin competitiv în piață, nici măcar în cea internă, acolo unde nu asigur autoconsumul.

Din păcate, discrepanța asta majoră în a încheia contracte, parteneriate, în care fermierul nu poate să-și impună punctul de vedere ne aduce în situația în care el vine să plângă doar la Ministerul Agriculturii. Nu este asta soluția! (…) Indiferent câte sute de milioane am băga în sectorul zootehnic, atâta timp cât el nu este competitiv, nu putem să vorbim în România de securitate alimentară”, a precizat George Scarlat în direct la ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole