George Scarlat (MADR): ”Bugetul noului PNS va merge, in mare, catre sectorul zootehnic si procesare”

Noul Plan Național Strategic (PNS) este conturat, în această perioadă, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), și va reprezenta fundația pe care se va construi agricultura românească în următorii ani. Într-o ediție specială a emisiunii ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat George Scarlat a vorbit despre noul PNS și cum va fi alocat bugetul. Astfel, conform oficialului, o mare parte din bani vor merge către sectorul zootehnic, dar și către procesare.

”După un an atât de greu încercat, atât în sectorul vegetal, cât și în cel zootehnic, premisele sunt sumbre asupra sectorului zootehnic. (…) Discutăm de un sector văduvit în acest an și nu numai – sectorul cărnii. Astăzi, în România, din punct de vedere al autoconsumului, nu reușim să acoperim nici măcar jumătate din carnea fresh de porc de care avem nevoie. Cu tot cu procesare, nu știu dacă acoperim undeva la 25%.

Cred, si le-am adresat un mesaj celor de acasă și în continuare nu contenesc să le spun că sectorul acesta zootehnic văduvit va avea viitor și în România. Din păcate, într-un an atât de greu, n-am găsit decât câteva scheme pe cadru temporar să venim cu ajutor direct, dar nu este suficient. Pregătim Planul Național Strategic. E un punct de pornire cu privire la perspective. 

Totul trebuie să plece de la investiții. Investiții reale în ferme, în reproducție la porc, în incubație la pasăre, în unități de procesare. În fapt, bugetul, în mare parte, va merge către sectorul zootehnic și către procesare. Doar prin procesare putem să aducem valoare adăugată și produs la raft. Trebuie să înțelegem că această piață pe care am pierdut-o, va trebui să o recâștigăm printr-un parteneriat corect, transparent, cu marele retail, cu hypermarketul. În continuare, fac apel către consumatorii români să aleagă doar produsul românesc”, a precizat George Scarlat în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole