George Scarlat: Comisia Europeana a RESPINS plata mai devreme a avansului APIA

Veste proastă pentru fermierii români! Deși mulți agricultori așteptau plata cât mai devreme a avansului APIA, se pare că autoritățile de la Bruxelles nu au aprobat această solicitare a României. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat, cel care i-a ținut locul ministrului Adrian Oros în ultima ședință de guvern.

”Nu uitați de solicitarea către Comisia Europeană pentru a plăti sumele în avans pentru subvenții”, i-a transmis premierul Ludovic Orban lui George Scarlat. Răspunsul secretarului de stat a venit însă, cu precizarea că solicitarea nu a fost aprobată: ”Am făcut solicitarea în acest sens, dar nu s-a aprobat încă niciunui stat membru, deoarece la 30 septembrie, motivat de faptul că în regulament este stipulat că trebuie să mergem pe cursul euro de la 30 septembrie. Încercăm în acest sens să vedem dacă obținem vreo derogare, pentru că există riscul ca anumite sume să fie dezangajate”, a fost mesajul transmis de George Scarlat.

Răspunsul din partea Comisiei Europene l-a nemulțumit pe prim-ministrul României, care a subliniat că trebuie găsită o soluție.

”Domnul secretar de stat, deci noi primim niște avansuri care reprezintă 85%. Dacă se stabilește un anumit curs de schimb care nu corespunde cu cursul de schimb pe care l-am luat noi în calcul când plătim, se poate face reechilibrarea pe plata restului sumei. Aici trebuie purtate negocieri la nivelul UE, pentru că în situația dată este nevoie să facem niște plăți la hectar, pentru că foarte mulți fermieri au fost afectați de criza provocată de COVID-19, de secetă și de alte probleme, și au nevoie de banii aceștia pentru înființarea culturilor de toamnă”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Oficialul MADR a precizat că atât Ministerul Agriculturii, cât și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sunt pregătite să plătească avansul mai devreme, însă este nevoie de acordul de la Bruxelles. În cazul în care acest acord nu va veni, va fi respectat calendarul oficial, iar plata avansului APIA se va face începând din 16 octombrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole