23 aprilie 2021 - 20:21

Generalul Caunei: Vom aduce ploaie si zapada cu rachete produse in Romania

Sistemul național antigrindină va fi folosit, în curând, și pentru aducerea ploilor și zăpezilor, acolo unde aceste fenomene nu se manifestă în mod natural. Potrivit directorului Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), Gheorghe Căunei-Florescu, rachetele care aduc precipitații vor fi produse în curând la Electromecanica Ploiești

”Vrem să creștem gradul de precipitații pentru că și România se confruntă cu schimbări climatice majore. Anul trecut, în decembrie, am făcut un experiment în Bărăgan, prin care am reușit să creștem nivelul precipitațiilor, de la 0,1 l/mp la 10 l/mp, folosind un avion. La Electromecanica Ploiești se testează deja o rachetă, care va putea fi folosită pentru combaterea secetei, sperăm, chiar de anul viitor. Racheta conține iodură de argint, o substanță care prin ardere creează centre de condensare ce provoacă în mod artificial precipitații”, a declarat generalul Căunei pentru observatorulph.ro.

Așadar, lansarea rachetelor care vor aduce precipitațiile se va face cu același sistem care se folosește și pentru rachetele antigrindină. Potrivit specialistului, diferența dintre rachetele antigrindină și cele menite să creeze precipitații este raza de acțiune. Astfel, dacă rachetele antigrindină acționează la altitudini de 10.000 metri, cele care vor aduce ploaie și zăpadă acționează la altitudini joase, de 1.500-2.000 metri.

Rachetele antigrindină fac obiectul unor dezbateri din ce în ce mai aprinse în ultimele luni. În ciuda dovezilor științifice prezentate de specialiști, unii fermieri nu sunt convinși de utilitatea acestora, ba mai mult, acuză acest sistem de faptul că provoacă secetă.

Despre subiect a vorbit la AGRO TV și președintele Societății Meteorologice Române, Ion Sandu, care le-a explicat fermierilor necredincioși ce face, de fapt, acest sistem.

”Am auzit despre discuțiile cum că rachetele antigrindină produc secetă. Este fals și se poate demonstra științific. (…) Eficiența acestui sistem, care a fost construit și în mod sigur se va dezvolta, a fost demonstrată anul trecut. Am făcut o comparație între căderile de grindină din interiorul unui cerc protejat de lansare și în exteriorul lui. A fost o lună și jumătate de căderi de grindină în fiecare zi. Eficiența este de 80%.Trebuie să spunem, să nu creadă lumea că protejăm 100%. Dacă în afara zonei protejate a căzut anul trecut de 10 ori grindină, în interiorul zonei protejate a căzut o dată sau de două ori. Este un lucru extraordinar”, spunea Ion Sandu pentru AGRO TV.

Precizăm că România nu este singura țară care se folosește de rachetele antigrindină. Sunt multe state care folosesc acest sistem de zeci de ani de zile, printre care Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Macedonia, Israel, Serbia și Muntenegru.