20 aprilie 2021 - 18:50

Generalul Căunei, replică dură pentru fermieri: Unii vor grindina ca să încaseze bani de la asigurări

Sistemul antigrindină NU provoacă secetă! Este mesajul tranșant al Generalului Gheorghe Căunei, șeful Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În urma acuzelor și amenințărilor cu proteste ale mai multor fermieri, omul responsabil cu gestionarea sistemului antigrindină a dat o replică acidă, spunând că unii fermieri își doresc să cadă grindina, pentru a încasa banii de pe asigurări.

“Această activitate (lansarea de rachete antigrindină, n.r.) este monitorizată şi de către Organizaţia Mondială de Meteorologie. Este un program ştiinţific recomandat la nivel de Organizaţie Mondială de Meteorologie. Din 2015 s-a şi creat o autoritate la nivel mondial care recomandă ţărilor să înfiinţeze asemenea agenţii ca omul să intervină, pentru că de câţiva ani încoace fenomenele meteo au luat-o razna. Noi nu facem altceva decât să stopăm grindina şi în niciun caz nu luăm apa de la un fermier şi o dăm la altul. Nu speriem norii, nu-i deplasăm dintr-o parte în alta. Astea sunt cuvinte scrise de către oameni care nu ştiu. (…) Aceşti domni (reprezentanţii LAPAR, n.r.) urmăresc să cadă grindina şi să încaseze bani de la asigurări. Aceasta este o formă de şmecherie”, a transmis Gheorghe Căunei pentru AGERPRES.

De altfel, disputele pe acest subiect sunt mai vechi, iar unii fermieri se plâng de ceva vreme de sistemul antigrindină. Totuși, specialiștii în domeniu dau asigurări că sistemul este unul total sigur, care nu alungă norii. 

Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport” în urmă cu două luni, președintele Societății Meteorologice Române, Ion Sandu a oferit câteva explicații legate de acest sistem.

”Am auzit despre discuțiile cum că rachetele antigrindină produc secetă. Este fals și se poate demonstra științific. (…) Eficiența acestui sistem, care a fost construit și în mod sigur se va dezvolta, a fost demonstrată anul trecut. Am făcut o comparație între căderile de grindină din interiorul unui cerc protejat de lansare și în exteriorul lui. A fost o lună și jumătate de căderi de grindină în fiecare zi. Eficiența este de 80%.Trebuie să spunem, să nu creadă lumea că protejăm 100%. Dacă în afara zonei protejate a căzut anul trecut de 10 ori grindină, în interiorul zonei protejate a căzut o dată sau de două ori. Este un lucru extraordinar”, spunea Ion Sandu pentru AGRO TV.

Este important de precizat că România nu este singura țară care se folosește de rachetele antigrindină. Sunt multe state care folosesc acest sistem de zeci de ani de zile, printre care Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Macedonia, Israel, Serbia și Muntenegru.

Comments are closed.