16 octombrie 2021 - 23:57

ANM a făcut anunțul. Frig de-ngheață apele în intervalul 16-22 ianuarie 2021! Culturile agricole, în pericol!

Frig de-ngheață apele! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) îi informează pe fermieri că în perioada 16-22 ianuarie 2021, pe întreg teritoriul agricol, temperatura minimă a aerului va atinge inclusiv minus 18 de grade Celsius.

Potrivit prognozei citate, temperatura maximă a aerului va oscila între minus 10 și 0 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între minus 18 și minus 5 grade Celsius, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, local producându-se îngheţ la sol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între minus 14 și minus 3 grade Celsius, mai scăzute cu 1 până la 7 grade în raport cu mediile climatologice, în majoritatea zonelor de cultură.

De altfel, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistență a plantelor (minus 10 – minus 20 grade Celsius), la speciile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături).

În plus, meteorologii prognozează precipitații predominant sub formă de ninsoare, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Mai mult, în zonele joase și de luncă vor fi condiții de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură.

Conform vocilor autorizate ale instituției citate, din punct de vedere termic, în perioada analizată va predomina o vreme mai rece decât în mod obișnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara. Cu adevărat, un frig de-ngheață apele!

Și totuși este secetă-n Dobrogea și Banat!

Conform aceleiași surse, aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara.

Sunt și excepții, confirmă meteorologii. Vorbim de anumite suprafețe agricole din centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului, unde izolat se vor semnala deficite moderate de umiditate în sol (o secetă pedologică moderată).

Cu privire la starea de vegetație a culturilor agricole, pe ansamblu, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări.

Sub aspect fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetație a plantelor în general medie și bună, îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă.

Atenție la elementele de rod la pomii fructiferi și vița de vie

La speciile pomicole și viticole din majoritatea plantațiilor se va menține stadiul de repaus vegetativ.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice se vor desfășura cu dificultate, însă specialiștii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilității plantelor la culturile de toamnă și a elementelor de rod la pomii fructiferi și vița de vie.

De asemenea, ei recomandră administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de fosfor și potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă, precum și a celor organice în vii și livezi.

Fermierii spun că este nevoie de zăpadă pentru protecția culturilor

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fermierul Ion Olteanu Constantin scrie că fenomenul băltirilor au apărut pe solele mai joase, precum și că este nevoie de zăpadă pentru protecția culturii de rapiță.

„Ne rugăm să ningă mai mult! Chiar dacă prin unele zone joase au apărut băltirile este mai bine cu apă decât fără, iar rapița are nevoie de protecția zăpezii, mai ales că se anunță minus 15 (n.r. – grade Celsius! Se observă că acolo unde a fost scarificat sau subsoliat nu avem băltiri!”, scria Constantin pe pagina sa de socializare în data de 10 ianuarie a.c.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)