27 octombrie 2021 - 10:35

ANM: Condiții agrometeorologice favorabile culturilor de toamnă

Potrivit ANM, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, local în estul, sud-estul şi centrul Dobrogei, unde seceta pedologică va fi moderată şi puternică.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, condiţiile agrometeorologice vor fi, în general, favorabile parcurgerii în bune condiţii a proceselor vegetative la culturile de câmp, în majoritatea regiunilor. Totodată, în zonele depresionare, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua în continuare mai lent.

Sub aspect fenologic, culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%), pe aproape întreg teritoriul, cu o stare de vegetaţie a culturilor în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol. La rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar, plantele având în medie 9-13 frunze, în cea mai mare parte a ţării. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor.

În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi etc.) se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii.

Sub aspect termic, condițiile agrometeorologice, în acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -3 şi 12 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 9 grade Celsius, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 1 şi 15 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar cea minimă se va situa între -6 şi 9 grade Celsius în majoritatea regiunilor.

În perioada menţionată se întrevăd ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate. În zonele joase şi de luncă se va semnala ceaţă, asociată cu burniţă, iar izolat vor fi condiţii de producere a poleiului, se menţionează în prognoza agrometeorologică emisă de ANM, pentru agerpress.ro