Fraudă de 375.000 de euro cu finanțări AFIR!

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați pentru fraudarea de fonduri europene derulate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de un prejudiciu de 375.000 euro creat de firma SC Fructavit SRL prin derularea unui proiect finanțat prin AFIR ce viza înfiinţarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la Primăria Hârşeni, judeţul Braşov.

Cei patru inculpați trimiși în judecată sunt: două persoane fizice, administratori ai SC Fructavit SRL, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale), o persoană fizică fără calitate specială, pentru complicitate la infracţiunea anterior menţionată, precum și SC Fructavit SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție notează că, în perioada mai 2014-mai 2017, cei doi administratori ai SC Fructavit SRL, cu ajutorul celei de-a treia persoane, ar fi folosit şi prezentat cu rea-credinţă o serie de documente ori declaraţii false şi inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Potrivit anchetatorilor, cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înfiinţarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la Primăria Hârşeni, judeţul Braşov. Pe baza acestor documente, societatea comercială şi cei doi inculpaţi ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aproximativ 375.000 euro).

„Concret, cei doi administratori, cu ajutorul celei de-a treia persoane, ar fi simulat procedurile de achiziţie pentru cele două tipuri de lucrări, respectiv de înfiinţare a plantaţiei de afin, precum şi de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantaţia de afin. Prin simularea derulării celor două proceduri de atribuire, beneficiarul proiectului finanţat, SC Fructavit SRL, ar fi oferit contractele de lucrări necesare proiectului unor firme controlabile şi interpuse în circuitul financiar de doi dintre inculpaţi. Astfel au fost create premisele pentru creşterea artificială a preţurilor de achiziţie în cadrul proiectului, pentru achiziţionarea «la negru» a materialelor necesare înfiinţării şi împrejmuirii plantaţiei şi pentru obţinerea unor sume nejustificate din fondurile europene”, se arată în rechizitoriul DNA.

Între documentele întocmite în fals de aceştia și depuse la AFIR sunt acte care se referă la procedura de ofertare, analiză a ofertelor, de selecţie a firmelor, rapoarte de evaluare, declaraţii de conformitate şi imparţialitate, mai spun procurorii anticorupție.

Potrivit reprezentanților DNA, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând administratorilor SC FRUCTAVIT SRL.

În dosarul trimis spre judecare Tribunalului Braşov, AFIR s-a constituit parte civilă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole